Nytt rum för samtida konst

Glitter Ball showroom & projects heter Enköpings nyaste konstrum.

24 augusti 2018 08:00

Det ligger i ateljéhuset i det gamla gymnastikhuset, ett av kulturhusen på övre Kyrkogatan, och öppnar den 1 september samtidigt som grannen Konsthallen har sin höststart. I båda fallen handlar det om glas.

Bakom Glitter Ball showroom & projects står konstnären Stuart Mayes, som är Enköpingsbo sedan 2015 och har bott I Sverige sedan 2011. Han är uppvuxen i en liten stad av Enköpings storlek utanför London. Han har gått på konsthögskolor i England och i Sverige bland annat spätt på med ett år på Konsthögskolan i Stockholm, där han förkovrade sig i glasverkstan.

Det var där han lärde känna Fredrik Nielsen, som räknas till en av våra mest egensinniga glaskonstnärer och brukar kallas punk glas-konstens affischnamn. En rebell inom glaskonsten, som utmanar tradition och testar gränser. Hans experimentella konstnärskap är helt i linje med Stuarts idéer om vad som kommer att visas i hans konstrum.

– Fredrik glaskonst är något helt nytt och annorlunda. Fulsnyggt, färgstarkt och jättedynamiskt. Det kan se ut som en vas, men fungerar inte så. Det handlar alltså inte om brukskonst, säger Stuart Mayes, som kommer att presentera åtta samtida konstnärer under säsongen 2018-2019. Fyra per säsong med vernissage första lördagen i månaden (september-december och mars-juni).

Konstnärerna hittar han genom olika nätverk i Sverige, Europa och världen. Många har han lärt känna vid konstmässan Supermarket, som ger ut en stor katalog med artiklar om samtida konstnärer. Själv fungerar han som en ”spindel i nätet” för att ge samtida konstnärer möjlighet att synas. Det är konstuttrycket som är det väsentliga inte det kommersiella.

Fredrik Nielsen är först ut i Glitter Ball showroom & projects, och kommer att visa sin omtalade glaskonst under en månad med start vernissagedagen lördag den 1 september klockan 12-15. Visningsrummet är öppet för allmänheten under vernissagen.

Visningsrummet är ett litet utrymme, ”pyttelitet” enligt Stuart, och ligger strax innanför entrén till ateljéerna på bottenvåningen i det gamla gymnastikhuset i kyrkbacken. Men inte bara där kommer man framöver att kunna ta del av kommande utställare. Stuart är inte främmande för tanken att kombinera med visningar till exempel i stadens parker.

– Allt är ju i sin linda just nu. Jag tar det som det kommer och utvecklar allt eftersom. Tankarna och möjligheterna är många.

fakta:

Utställare: Fredrik Nielsen, samtida glaskonstnär, 1 september 2018.

Glitter Ball showroom & projects, Kyrkogatan 1 A,

gamla gymnastikhuset, Enköping.

Öppet första lördagen varje månad (sep-dec 2018, mar-jun 2019).

Konstnärsdrivet konstrum. Arrangör Stuart Mayes.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa