Nu växer livets skeden fram i vid Åpromenaden

Nu tar årets Tematrädgårdar form vid Åpromenaden.

11 juni 2019 20:50

Eleverna vid trädgårdsmästarutbildningen i Enköping har arbetat intensivt sedan i förra veckan med de fem små tematrädgårdarna som är ett examensprov i utbildningen.

På tisdagen var mycket av det grundläggande arbetet med gångar, staket och byggen klart och de första växterna anlände, några fina små tujor och andra barrväxter.

– Det är den här delen i utbildningen som alla längtat efter, det märks att alla har kul och jag blir otroligt stolt när jag ser hur alla arbetar och hur förberedda alla varit, det är många gemensamma krafter här, säger Alexander Findeisen, en av de 30 eleverna i kursen.

Årets tema är Livets trädgårdar och genom de fem olika trädgårdsytorna får man följa livet från barndom via tonår, mitt i livet och levnadsafton till stillheten vid livets slut. Allt gestaltat och tolkat i färg och form med hjälp av växtplanteringar, gångar och mindre byggen som broar, bänkar och staket. I barndomens trädgård är färgerna starka och klara, här kan man lukta, känna och smaka. I stillhetens trädgård, bakom en symbolisk dörr kommer växtfärgerna att tona från mörker mot ljus.

Exakt var gångar ska gå och byggen placeras i trädgårdarna är utmätt med snören och smala pinnar och på tisdagen pågick arbetet med att lägga grus, bygga staket och sittplatser och ordna växtbäddar.

– Att vara kreativa i grupp kan vara svårt, det ställer ofta till problem. Men det är ett fantastiskt samarbete i elevgruppen, konstaterar Lena Biärsjö ansvarig lärare för Tematrädgårdarna i trädgårdsmästarutbildningen.

Invigning av tematrädgårdarna, som är den 13:e i ordningen, sker onsdagen den 19 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Hedenlund