Det kommer många små barn till bibliotekets barnavdelning på fredagen. Mammor, pappor, mormödrar, farfädrar och andra anförvanter följer naturligtvis också med.

Höjdpunkten torde vara sagomys, som just denna fredag är en del av kulturveckan Höstglöd. Sagostunden i bibliotekets särskilda sagorum vänder sig till barn mellan tre och fem år, men en hel del av ännu yngre årgång hänger på.

Att barnen gillar att läsa högt tillsammans med vuxna går inte att ta miste på. Lilla Villemo Ljungström, 3 år, kan inte riktigt bärga sig utan vill höra en saga innan det är dags för sagomyset. Mamma Ida läser. Villemos kompis Harry, som är lika gammal, ansluter nyfiket till den lilla försagostunden.

Artikelbild

| Bilderna från boken projiceras på väggen i sagorummet.

När det är dags för sagomyset kommer bibliotekarien Towe Silwerhorn Öfjäll för att släppa in gruppen i det lilla sagorummet. Det blir i stort sett fullsatt.

Spänningen stiger när Towe börjar läsa högt ur boken om Gruffalon, av Julia Donaldson och Axel Scheffer. Ingen mindre än svenske sagoikonen Lennart Hellsing har översatt boken.

Samtidigt som högläsningen pågår projiceras bilder ur boken på väggen inne i sagorummet. Alla kan hänga med.

Alla sagor måste ha ett slut, så också denna. Efter en liten spontan applåd i det lilla rummet är det dags för sång. Eftersom Gruffalon fyller 20 ska vi naturligtvis sjunga Ja må han leva, med eftertryck.

Artikelbild

| Bibliotekarie Towe Silwerhorn Öfjäll läser Gruffalon. Alla lyssnar andäktigt.

Men det är inte slut med sagans slut och födelsedagssång. Dagen till ära får alla som vill även stanna kvar och rita varsin Gruffalo eller något annan man känner för.