”Musik är det bästa som finns”

Kenny Fredriksson började som långhårig hårdrockare på elgitarr. Idag går han lärarprogrammet på Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Nu är det jazz, pop och folkmusik som gäller och låtarna för nystartade kvartetten Omnejden gör han ofta själv.

15 mars 2019 11:00

– Jag hade sökt teknik på gymnasiet. Efter en vecka förstod jag att jag valt fel. Det var ju musik jag ville ägna mig åt. Så jag bytte till estetprogrammet. Första skoldagen den 1 september 2008 räknar jag som första dagen i mitt nya liv, säger Kenny Fredriksson, uppvuxen i Bålsta.

­– Den dagen fyllde jag 16 år. Det råkade klasskamraterna höra så de ställde sig upp och sjöng för mig i matsalen. Det var förstås lite pinsamt, ny som jag var på skolan, men verkligen fint gjort, säger Kenny.

I hyllningsgänget fanns Johannes Renklint och Gustaf Ekman. De blev hans närmaste vänner och är det än idag. Båda studerar på Musikhögskolor.

Idag är Kenny 26 år och har flera års studier bakom sig på väg mot målet som musiklärare. Sedan tre och ett halvt år går han på Musikhögskolan Ingesund i Arvika. En trivsam och familjär miljö med bra lärare, tycker Kenny, som tidigare gått två år på folkhögskola.

Numera är han varken långhårig eller har elgitarr som huvudinstrument. Inriktningen är piano och ensemble samt musikteori och komposition. Piano började han spela på allvar efter gymnasietiden och är liksom det lutaliknande cittern idag hans huvudinstrument. Cittern med rötter i renässansen är vanligt i folkmusiksammanhang. En genre Kenny blivit allt mer blivit fascinerad av. På skolan deltar han i ensemblespel inom folkgenren och på sin fritid (”den lilla man har”) är han med i bandet Omnejden som spelar en mix av jazz, pop och folkmusik.

– Vi har funnit varandra mänskligt och musikaliskt.

Bandet gör i sommar sin första turné. I den ingår, förutom Kenny på klaviatur, studiekamraterna Emanuel Blom saxofoner, Josef Einarsson kontrabas och Sofia Tåhlin trummor/slagverk.

– Jag skriver det mesta av musiken och försöker framhäva kamraternas unika musikaliska uttryck. Projektet började som ett forum för att testa egen musik med vänner och har utvecklats till min huvudsakliga plats för musikalisk utveckling.

Kenny är på väg mot lärarexamen och en spännande musikkarriär. Han går på en skola som är öppen för positiv samverkan mellan lärare och elever och han har redan många musikaliska upplevelser i bagaget.

– Det häftigaste jag har gjort var att spela Esbjörn Svensson Trio-låtar med Ingesunds Symfoniorkester under ledning av Hans Ek, som skrivit arrangemangen. En dröm som gick i uppfyllelse, kan man säga.

Ung musik

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa