Medelhavskänsla och guldkant i Bovieran

Oliv- och citrusträd, palmer, porlande vatten och en bouleplan insprängd mitt i allt det gröna och lummiga utgör hjärtat i Bovieran, ett 55+-boende med guldkant i Enköping som kan beskrivas som både spektakulärt och exotiskt.

30 augusti 2017 08:31

Att stiga in över tröskeln till lägenhetskomplexet Bovieran i Enköping är som att ta ett steg in i ett lummigt och grönt hotellområde vid medelhavet. Dagsljuset genom det transparenta taket drygt fem meter ovanför huvudet ger ett behagligt sken, från palmer och träd dignar dadlar, oliver och citrusfrukter medan guldfiskar simmar i porlande vatten under en liten gångbro som leder in i en prunkande vinterträdgård.

– Just trädgården var ju det som lockade vårt intresse från början, berättar Inger Nyberg som sitter avspänt tillbakalutad i en loungemöbel mitt i allt det lummiga tillsammans med fyra grannar och väninnor i åldrarna 55-80 år.

Samtliga kring bordet nickar, håller med, och har liknande historier att berätta om hur de hamnade i 55+-boendet Bovieran som invigdes för drygt ett år sedan.

– Jag läste ett tidningsreportage om den första Bovieran i Göteborg för något år sedan och fastnade då direkt för konceptet. När Bovieran skulle byggas här var jag och maken först ut att tinga en lägenhet när de släpptes i september 2014, berättar Birgitta Neselius.

Den exklusiva boendeformen, som skapats av byggentreprenören Göran Mellberg, har funnits i 20 år men Bovieran i Enköping är den första i sitt slag i Uppsala län. Anläggningen, som består av 48 lägenheter, är byggd i tre plan med loftgångar som inramar den spektakulära och inbyggda vinterträdgården i hjärtat av huskroppen. Sedan i våras drivs Bovieran i egen regi av en bostadsrättsförening och där kravet för att få köpa en lägenhet är att en i hushållet är 55 år eller äldre.

Lite längre bort sitter ett annat litet gäng runt ett bord, i glatt samspråk, de flesta män, också med fikakoppar framför sig. Någon berättar att genomsnittsåldern vid Bovieran är 70 år, att det stora flertalet av lägenheterna bebos av par och att de flesta kommer från egna villor.

– Dessutom kan jag tillägga att två tredjedelar av de som köpt lägenhet här flyttade hit från andra orter än Enköping, förklarar Alf Neselius, ordförande i den nybildade bostadsrättsföreningen som äger och driver Bovieran.

Gemenskapen frodas bland annat genom regelbundna evenemang vid Bovieran, som passande nog är belägen på puttavstånd från det femte hålet på den angränsande golfbanan.

– De allra flesta som söker den här boendeformen efterfrågar nog just den nära gemenskapen. Jag brukar säga att det tar en halvtimme att ta sig ut från huset, man träffar alltid folk att prata med på vägen ut, fortsätter Birgitta Neselius med ett leende.

En av de fasta aktiviteterna är fredagsmyset, med start klockan 17 varje fredagseftermiddag.

– Vi pratar och umgås bland palmerna över något tilltugg och gott att dricka, berättar Katarina Holm, vice ordförande i bostadsrättsföreningen och dessutom yrkesarbetande tillsammans med ett tiotal andra i Bovieran.

De boende i Bovieran är ett brett spektrum av människor med olika bakgrund och från skilda yrkesgrupper. Att jämka ihop alla viljor har varit en av utmaningarna för styrelsen under det första året.

– I början var det en del jag-tänkande men allteftersom tiden gått, och medan vi jämkat ihop oss, har detta vänds till en Vi-känsla där vi i dag drar åt samma håll, säger Alf Neselius och får medhåll från Katarina Holm.

Tryggheten, gemenskapen – och den spektakulära vinterträdgården – är det som flertalet av de tillfrågade lyfter fram som de största mervärdena i Bovieran. Även i ett längre perspektiv.

– Den dagen någon lämnas ensam, när en partner rycks bort, tar vi hand om varandra här, och det känns också tryggt, säger Gerd Pettersson.

Med smak av rivieran Bovieran i Enköping

Grundidén till Bovieran-konceptet föddes hos byggentreprenören Göran Mellberg 1989 när han var med och byggde upp ortopedisjukhuset Gothenburg Medical Center – då diskussioner fördes om möjligheten att förkorta rehabiliteringen för opererade patienter genom remittering till franska rivierans klimat. Dessa tankar resulterade i bygget av den första Bovieran i Partille utanför Göteborg 20 år senare – ett 55+-boende med fokus på trygghet, gemenskap och med en gemensam innermiljö bestående av palmer och olivträd. Boendekonceptet har vuxit och finns i dag på ett 20-tal platser i landet, förutom i Enköping bland annat i Sala, Västerås och Norrtälje. Just nu byggs sju nya Bovieror i Sverige medan det planeras för ytterligare ett tiotal.

Bovieran i Enköping, som är den första i sitt slag i Uppsala län, består av sammanlagt 48 lägenheter där tre fjärdedelar är treor på cirka 85 kvadratmeter, medan resten är tvåor på 64 kvadratmeter, samtliga försedda med balkonger. Marknadsvärdet på en medeltrea är i dag cirka 2,3 miljoner kronor och där den fasta månadsavgiften är 5200 kronor. I anläggningen, som sedan i våras drivs som en fristående bostadsrättsförening, finns också bland annat en större samlingslokal, en gästlägenhet och ett gym. Förvaltningstjänster inom trädgård, underhåll och administration köps bland annat av Riksbyggen.

Äldreboendet som tar vara på det friska

Övriga delar i serien På äldre dar:

Växande grupp på bostadsjakt

Fler platser på äldreboene krävs

Fler äldre utmaning för kommunerna

Med hemtjänst klarar sig Janne hemma

De bosatte sig i sommarhuset

Äldreboendet som tar vara på det friska

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Eriksson