Medalj till livräddande systrar

För första gången i Enköping delades HLR-rådets medalj ut för räddande av liv, till Fanny och Wilma Lindevall.

5 april 2019 15:00

Det var lite högtidlig stämning på ambulansstationen i Enköping på fredagen när systrarna Fanny och Wilma Lindevall tog emot medaljen av HLR-representanten Thomas Hermansson som även jobbar som ambulanssjukvårdare vid stationen.

– Ni har gjort en storartad insats, utan er hade risken varit stor att mannen inte överlevt. Det är så här vi vill få allmänheten att agera, sade Thomas till Wilma och Frida.

Det var för en månad sedan som Fanny och Wilma med hjälp av hjärt- lungräddning räddade livet på Lennart Lundblad som fick ett plötsligt hjärtstopp när han var på besök hos bekanta.

Vid medaljutdelningen berättade systrarna om händelsen för den församlade personalstyrkan vid ambulansstationen.

De är utbildade undersköterskor och visste vad som skulle göras.

– Vi såg direkt att det var något med hjärtat och började med hjärt- lungräddning. Larmcentralen sade åt oss att fortsätta men det var riktigt jobbigt, berättar Fanny.

Det tog tio minuter innan ambulansen var på plats. Under tiden bytte systrarna av varandra med att göra kompressioner.

– Det kändes som om tiden stod still. Vi hörde ambulanssirener men det kändes som ambulansen aldrig kom fram, säger Fanny.

De har fått mycket respons efter händelsen.

– Vi har aldrig gjort något sådant här tillsammans tidigare, i början var man helt paff men nu känns det väldigt bra, säger Fanny.

– Det känns grymt bra att vi gjorde så att Lennart överlevde, säger Wilma.

HLR-medaljen delas ut till personer som vågat ingripa i samband med ett plötsligt oväntat hjärtstopp. På hemsidan hlr.nu kan man nominera personer som man tycker gjort sig förtjänt av medaljen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Hedenlund