Matbryggan fixar matutdelningen

Samarbete mellan Lokalen, RIA och Svenska kyrkan gör att den hotade matutdelningen nu fortsätter i kyrkans lokaler.

Personal och besökare vid Lokalen på Kärrhöksgränd hjälptes åt att flytta kylar och frysar till St Larskyrkan på onsdagen. Matutdelningen, Matbryggan, kommer från nästa vecka att ske i kyrkans lokaler.

Personal och besökare vid Lokalen på Kärrhöksgränd hjälptes åt att flytta kylar och frysar till St Larskyrkan på onsdagen. Matutdelningen, Matbryggan, kommer från nästa vecka att ske i kyrkans lokaler.

Foto: Maria Hedenlund

Enköpings kommun2019-09-12 12:00

På onsdagen flyttades kylar och frysar vid Lokalen på Kärrhöksgränd 150 meter söderut, till St Larskyrkan på Hornugglegränd.

– Det känns jättebra. Det är positivt att matutdelningen kan fortsätta, inte minst är det osunt att mat kastas samtidigt som människor inte har råd att köpa den, säger Anders Grape, kyrkoherde i Enköpings Pastorat.

Matutdelningen vid Lokalen startades för två år sedan och är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, som driver Lokalen, RIA och butiker i Enköping som skänker mat och andra produkter som inte går att sälja i butik men som är fullt användbara.

Hyresvärden BoGripen och Hyresgästföreningen centralt ville dock att en lämpligare lokal skulle användas för projektet, vilket EP skrivit om tidigare, och nu har ett samarbete inletts med Svenska kyrkan.

– Vi kallar projektet Matbryggan och verksamheten kommer att fortsätta på samma sätt som tidigare, säger Anders Grape.

Matutdelningen kommer att ha öppet som vanligt, måndag, onsdag och fredag mellan 10 och 13 och skötas av en person från Hela människan RIA och volontärer från Lokalen.

–  Jobbet är helt nytt för mej. Jag kommer att finnas på plats vid utdelningen och konceptet blir samma som tidigare, det ska kännas tryggt att komma dit, säger Päivi Halonen som arbetar vid Härbärget.

RIA har sedan tidigare matutdelning för personer som har det ekonomiskt kärvt även vid sitt Dagcenter på Kryddgårdsgatan. 

– Det är för att göra matutdelningen mer tillgänglig för boende i närområdet. Man får välja ett av ställena att hämta mat på, säger Päivi Halonen.

Vid Lokalen på Kärrhöksgränd lyftes kylskåpen upp på en släpkärra på onsdagen.

– Folk här hjälper till. Vi räknar med att matutdelningen ska rulla på som vanligt utan avbrott, säger Lokalens föreståndare Ann-Sofi Millberg.

Päivi Posio, som arbetar som volontär med matutdelningen, förklarar för några kvinnor som kommer för att hämta en matkasse att utdelningen ska byta lokal. Då kvinnorna inte pratar svenska blir det med hjälp av lite engelska, tecken och en tydlig karta där man kan se vägen till den nya lokalen.

– De flesta vet var kyrkan ligger i området, det är så nära. Någon av oss kommer också att vara där, det kommer att bli bra, säger Päivi.

En oro finns bland besökarna att all verksamhet vid Lokalen ska läggas ned.

– Men vi har inga signaler om det. Vi fortsätter som vanligt, man kommer att känna igen sig här, säger Ann-Sofie Millberg.

Flera kylar och en frys städades ur inför flytten av matutlämningen. Volontären Päivi Posio frostar av en frys.
Flera kylar och en frys städades ur inför flytten av matutlämningen. Volontären Päivi Posio frostar av en frys.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!