Loppis är livet - sommaren är den bästa tiden

Att köpa och sälja på loppis har på senare år blivit en folkrörelse - allt fler gör det och sommaren är loppisjägarnas högtid.

15 juni 2017 10:30

Loppis är livet för många och nu börjar den bästa tiden om man vill göra en utflykt i sommarsverige. Man kan sätta sig i bilen och nästan ta vilken väg som helst. Förr eller senare dyker det upp en skylt efter vägen som det står loppis på. Det är ett perfekt sätt att göra det till en familjeutflykt som ger både nytta och nöje, på köpet får man sig ett litet äventyr.

Kjell Thilén har gjort sitt intresse till ett mecka för den som är intresserad av lek och hobby.

- Jag har alltid varit en samlare, men nu har jag lugnat ner mej lite och samlar bara på modellbilar, mynt, frimärken, vykort och modelltåg. Lego, modellbilar och tåg - hobby och leksaker ligger mej varmast om hjärtat och det är sådana saker jag har mest av. Men jag har även möbler, verktyg, elektronik och lite annat. Här finns inte några kläder, jag satsar på prylar, säger Kjell.

Vill man göra de riktigt fina fynden är det på de tillfälliga loppisarna eller auktionerna som dyker upp på somrarna som chansen är störst. På de fasta loppisarna och second hand butikerna är oftast kunskapen om sakernas värde väldigt stor och därmed kan priserna vara ganska höga. Men för många är det inte målet som är det viktiga, utan resan dit och det finns gott om utrymme att överraskas på många av de platser man besöker.

På Ria second hand och café i Örsundsbro är det inte bara second hand butiken som lockar, här kan du även ta dig en kopp kaffe och smaka deras hembakta bröd.

- Här kan du köpa allt möjligt, utom tjock-TV och piano, säger Torbjörn Lindblom som har varit med sedan starten 2013. Men det är inte bara för våran butik människor kommer hit, vi får även långväga besök för Evas fantastiska bullar, säger Lena Bodin som jobbar i caféet.

I Erik Tombroks mer än hundra år gamla kvarn i Villberga utanför Grillby kan man fynda allt från trasmattor till LP-skivor, och i sitt garage har han ett antikvariat med över 20.000 böcker.

- Jag säljer delar av min gamla skivsamling, sedan har jag fått Hasse Eson´s gamla LP-skivor och singlar som finns till försäljning. Det är mycket gammal svensk musik och jazz. Annars är det en vanlig loppis med allt vad det innebär, säger Erik.

I början av juli är det verkligen högtid för loppisnördar då det är Rallyloppis på 15 olika platser mitt i hjärtat av Fjärdhundraland. Har man inte möjlighet att besöka detta evenemang så finns det fler helger och fler dagar av sommaren för att besöka några av de spännande loppisarna och second hand-butikerna i och runt Enköping och Bålsta.

Loppisar och second hand-butiker

Lata Pigan - Vela

Ria second hand och café - Örsundsbro

Röda Korset - Enköping

Övergrans Ikea - Övergran

Mormors Lumpbod - Grillby Villberga Broängen

Loppis i Kvarnen - Villberga Backa Kvarn i Grillby

Rallyloppis - 1-2/7 Fjärdhundraland

Joar Socia- Enköping

Kjelles prylar - Enköping

Brödet och Fiskarna - Enköping

Leilas Secondhand - Enköping

Broby Gård - Vintage & Inredning - Tillinge Broby

Vintage Room - Bålsta

Härnevi Loppis, antikt & kuriosa - Härnevi

Hummelstas Lilla Loppis Bod - Hummelsta

Röda Korset Kupan Second hand - Bålsta

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa