Långt strömavbrott drabbade äldre

Det jublades i Kryddgårdens samlingspunkt vid 14.15-tiden på måndagen när taklamporna äntligen tändes igen. Då hade det varit strömlöst i delar av centrum i många timmar.

15 april 2019 16:20

Redan strax före klockan halv tre på natten var strömmen borta. En av de som noterade det vid 3-tiden var Bengt Winberg som bor i en av lägenheterna på Kryddgårdsgatan.

– Jag vaknade och allt var mörkt i lägenheten, men det var först strax före klockan sex som jag gjorde felanmälan till E-on. Kortare strömavbrott kan det ju vara, men att det varit så här länge har jag aldrig varit med om, sade Bengt Winberg strax före klockan 14 på måndagseftermiddagen.

Efter att ha varit yrkesverksam som teletekniker tycker han att det är dåligt av elbolaget att inte se till att det finns larm- och säkerhetssystem som visar när elavbrotten sker och som också gör det möjligt att snabbt koppla förbi delar av nät där fel uppstått.

Strömmen hade faktiskt också kommit tillbaka under drygt tio minuter redan vid 11.30-tiden, men försvann sedan igen.

Vid elcentralen på Källgatan var under förmiddagen flera servicetekniker sysselsatta med att felsöka och försöka åtgärda strömavbrottet. Enligt uppgift trodde man först att det var säkringar som gått och åtgärdade det, men när strömmen bröts igen fortsatte felsökningen.

– Då stod det klart att det är ett kabelfel och nu har vi kunnat koppla förbi den trasiga delen. Den finns någonstans mellan Eriksgatan och Östra Ringgatan, och vi kommer att behöva gräva upp delar av Källgatan för att åtgärda det, säger Ali Asgar, en av serviceteknikerna som på måndagen kunde se till att boende och besökare i bland annat EHB:s fastigheter till sist fick tillbaka strömmen.

Grävarbetena på Källgatan kommer att starta på tisdagen.

För Bengt Winberg var strömmens återkomst naturligtvis välkommen, men han betonar att han som bor på nedre botten i en av EHB:s lägenheter på Kryddgårdsgatan ändå drabbas mindre av ett strömavbrott än de som är beroende av hissar:

– Jag tar mig ut med min rollator, men för den som bor på fjärde våningen eller är beroende av rullstol är det omöjligt att ta sig någonstans när hissarna inte fungerar, säger Bengt Winberg.

En av de som fick hjälp av hemtjänsten att ta sig från sin lägenhet en trappa upp på Kryddgårdsgatan var Berta Svensson som anslöt till Marita Pettersson och Barbro Svensson vid ett av borden i Kryddgårdens samlingspunkt vid 13.30-tiden.

– Hemtjänsten bar ner min rollator och jag kunde inte utan möda gå ned för trappan. Hade jag bott högre upp hade det inte gått, säger Berta Svensson.

Men när hon väl kommit ned och till samlingspunkten kunde hon dricka kaffe tillsammans med väninnorna, kaffe som aktivitetsledaren Pia Tamski ordnat fram med hjälp av den intilliggande restaurangen som aldrig drabbades av strömavbrottet.

– Varken restaurangen eller höghuset berördes, och förklaringen till det är troligen att de byggdes 2007 och hör till en annan elcentral, säger Mattias Nordgren, EHB:s bovärd.

Flera fastigheter längs Källgatan, bland annat socialförvaltningens kontor, och även Torgkiosken drabbades av strömavbrottet. Enligt E-ons hemsida var strömmen tillbaka klockan 14.37.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Lille