Lång kö till slakterierna

Torkan tvingar många lantbrukare att ställa djur i kö till slakt. Samtidigt måste slakterier nu säga nej till djur då det inte finns avsättning för svenskt kött.

11 juli 2018 16:00

– Jag brukar ställa mig i kö till slakt i augusti, men i år ställde jag mig redan före midsommar, berättar Tina Rudolphson på Bjelkesta gård i Örsundsbro.

Som EP berättat i flera artiklar har torkan slagit till hårt för matproduktionen. Enligt Göran Karlsson, verksamhetschef på Almunge kött, är det lång kö till slakteriet.

– Vi har kö ända fram till vecka två nästa år. Det märks stor skillnad på grund av torkan.

Många bönder har ringt runt till flera olika slakterier för att se om de blir mottagna någonstans.

– Vi försöker måna om de kunder vi har. Det är flera som ringer och provar på olika ställen, men det är fullt över allt. Vi har försökt hjälpa de kunder vi har så gott det går.

Försäljning av kött går trögt, vilket gör att slakterierna inte kan ta emot fler.

– Det skulle gå att slakta mer om det fanns åtgång, men jag kan inte slakta och lägga in i frysen, säger Göran Karlsson.

Han fortsätter:

– Det är lite tråkigt, att folk köper mindre kött. Jag vet inte om folk bara äter bara yoghurt, fil och grönsaker. De är väl ledsna på att grilla eftersom det varit fint väder så länge nu.

Just nu är det ett stort överskott på kött vilket sätter stopp för att slakta mer. Bland annat tar slakterier inte längre emot anmälningar från lantbrukare med KRAV-djur enligt Tina Rudolfsson. Detta eftersom KRAV-kött är dyrare att köpa för konsumenterna och då inte går åt.

– Det är inte kapaciteten på slakterierna som sätter stopp, utan konsumtionen. Konsumenter måste köpa och börja använda svenska råvaror. Då skulle slaktköerna vara borta på mindre än en månad, säger Tina Rudolphson.

Ett problem enligt lantbrukaren är att folk inte inser att både fodret och köttet kan ta slut.

–  Det är brist på foder och samma svåra situation råder i bland annat Polen, Finland och Tyskland. Problemet med att slakta ut så mycket djur är att det kommer påverka produktionen nästa år. Då finns inte de här djuren att jobba med.

Både Göran Karlsson och Tina Rudolphson hoppas att det vänder snart.

– Det är tråkigt att det inte ser ut at bli något regn heller. Om lantbrukarna inte får in foder och inte blir av med djuren blir det katastrof, säger Göran Karlsson.

– Det är en tuff situation. Många bönder är väldigt deprimerade, säger Tina Rudolphson.

lisa.selander@unt.se

Här finns hjälp

Lördag den 14 juli anordnar LRF Mälardalen ett möte för lantbrukare som drabbats av den extrema torka som råder i år.

Sparbanken Enköping, Handelsbanken, Svenska foder och Lantmännen berättar om vad banker och handeln kan göra för att lantbruksföretagare ska klara av kommande säsong så bra det är möjligt.

Från arrangörens sida förväntar man sig över 130 deltagare, från främst Enköpings och Håbo kommuner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Selander