Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska på ett extra sammanträde på onsdag besluta om nämndens investeringsplan för 2020 till 2032.
I februari informerade utbildningsförvaltningen nämnden om vilka behov som finns på lokalsidan. Enligt en prognos kommer antalet barn i grundskoleåldern att öka med omkring 2 000 på tio år, men utbildningsförvaltningen räknar med att ökningen kommer att bli större än så.
Det är stora beslut och förändringar som måste till för att behoven ska kunna tillgodoses.
Vuxenutbildningen föreslås flytta från B-huset på Korsängsgatan till tillfälliga lokaler hösten 2020. Sedan är tanken att Komvux ska flytta in i det nya gymnasiet 2023.
När Komvux har lämnat lokalerna innebär det i sin tur att man får plats med cirka 400 grundskoleelever i B-huset. Det i sin tur gör att Bergvretenskolan och Korsängsskolan får avlastning.
Som en konsekvens av det får Bergvretenskolan kapacitet att ta emot elever från det växande Bredsandsområdet.
Rombergaskolan är mycket trångbodd. Därför är förslaget att flytta årskurserna fyra, fem och sex från Rombergaskolan till S:t Iliansskolan.
På listan över behoven ingår också beställning av en utredning för Örsundsbroskolan. Där krävs det renovering och/eller nybyggnation. "Akuta åtgärder behövs för vissa byggnader", står det i tjänsteskrivelsen till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
En ny Västerledsskola behöver byggas och den förutsätts vara inflyttningsklar hösten 2024.
Skolstaskolans respektive Hummelstaskolans lokalbehov ska man klara genom att bygga nya förskolor på de två orterna.
Vidare räknar förvaltningen med att byggstarten för den nya Husbergsskolan kan flyttas framåt i tiden från 2025 till 2028/2029. Husbergsskolan är en planerad grundskola som ska ligga bredvid Korsängsfältet. Den nya skolan ska ha elever från förskoleklass till och med årskurs sex.
Mats Flodin (M) är ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Han påpekar att listan över de olika lokalbehoven ännu så länge är förslag och inte beslutade.
– I huvudsak handlar det om kommunal verksamhet, men vi försöker också hitta privata aktörer som till exempel Kunskapsskolan som ska bygga en ny skola i Kyrkoherdens fiskevatten (Älvdansen). Vi hoppas att vi kan hitta fler sådana som är intresserade. Det tror jag är viktigt för att kunna möta kommunens stora investeringsbehov, säger Mats Flodin.