Kommunen uppmanar till vattenbesparing

Trots flertalet veckor av sol och knappt något regn är vattennivåerna i Enköpingsåsen fortfarande goda. Men Enköpings kommun uppmanar invånarna att spara vatten.

7 juni 2018 12:00

I år är nivåerna i de kommunala vattentäkterna bättre än förra året men kommunen uppmanar ändå invånarna att spara vatten.

Förra sommaren var vattennivåerna väldigt låga, däremot under vintern fylldes grundvatten på ordentligt i Enköpingsåsen.

Enköpings kommun vill jobba förbyggande och därmed slippa ett bevattningsförbud i framtiden.

– Därför ber vi våra kommuninvånare att spara vatten, hellre än att gå ut med bevattningsförbud i första läget. Att spara vatten är förstås viktigt för det kommunala dricksvattnet och enskilda brunnar, säger Marika Hanson, biträdande VA-chef på Enköpings kommun.

Personer med enskilda brunnar bestämmer dock själva över vattenförbrukningen.

Hur mäter ni vattentäkterna?

– Det är olika grundvattenrör som är nedsatta på olika platser och de lodar man vattenytan i. De finns i anslutning till våra täkter, säger Marika Hanson.

Även om det är stor vattenförbrukning på grund av det varma och torra vädret finns ingen risk att det kommunala vattnet tar slut.

– Det är väldigt varmt och torrt ute och folk vattnar mer. Det är klart att det är ett större uttag men vi har inga alarmerande nivåer i våra täkter i Enköpingsåsen. Våra magasin där är väldigt stora, säger Marika Hanson.

Vad för spartips av vatten kan du ge?

– Våra spartips är till exempel att duscha hellre än att bada, stänga av kranen när du borstar tänderna, diska i balja istället för under rinnande vatten, kyl vatten i kylskåp i stället för att spola kranen tills det kommer kallt vatten, spara regnvatten och vattna i trädgården, säger Marika Hanson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa