När marknadsgeneralen Mats Marklund vid halv fem-tiden på eftermiddagen uppskattar antalet besökare säger han:

– Lite fler än förra året, enligt parkeringsansvarig, och Bärstaklämmorna tog slut redan mellan klockan ett och två. Det bör bli 30 000 besökare, åtminstone.

Några timmar tidigare, strax innan landshövdingen Göran Enander höll sitt högtidstal, myste Marklund i kapp med solen.

Artikelbild

| Välbesökt. Tjockt med besökare på en av marknadsgatorna. Att ta sig runt i Örsundsbro under Mickelsmässmarknaden tar på krafterna.

– Prognoserna såg inte lika bra ut, men Mickelsmäss brukar få sol, sa han.

Göran Enander gladdes åt sitt första besök i här

– Jag är stolt över att få komma till Örsundsbro, med det här livskraftiga föreningslivet, som kan locka hit så mycket folk.

Han konstaterar att södra länsdelarna, med Enköping, Håbo, Uppsala och Knivsta är Sveriges snabbaste växande område just nu.

Artikelbild

| Återkommer. Bosse Lintzén och Peter Hagy från Ställdalens rökeri kommer alltid tillbaka till Mickelsmäss.

– Men vi växer inte bara snabbt i tätorterna utan har en mycket rik landsbygd som andra delar av landet är avundsjuka på, sa han.

Efter att ha sett Ena Bugg & Swing, tävlingsdansarna från Enköping på scenen, besökte han, och många andra den här söndagen, utställningen Tre socknar i Lagunda härad inne i Tingshuset.

Artikelbild

| Spindeln i nätet. Marknadsgeneralen Mats Marklund är nöjd med vädret och arrangemanget.

Det här är en marknad med stor bredd.

Hannes Bäckström från Enköping och Johan Ahlström från Håbo representerar Svenska jägareförbundet, en av de otal föreningar och organisationer som är på plats,

Artikelbild

| Från Uppsala. Alfred och Valter Ehn testar Åloppescouternas aktiviteter under Mickelsmäss.

– Vi delar ut orangea remsor. Viltolyckor, särskilt med rådjur är mycket vanliga här, säger Bäckström och skickar med en broschyr.

För Bosse Lintzén och Peter Hagy från Ställdalens rökeri är det här en höjdpunkt.

Artikelbild

| Bejublade. Ena Bugg & Swing, tävlingsdansarna från Enköping, uppträdde poå scenen.

– Vi kommer hit varje år. Det är alltid mycket folk och alltid bra försäljning, säger de mellan besöken från spekulanterna på varmrökt regnbåge och röding.

Therese och Ida Arthursson är svägerskor från Järlåsa respektive Björklinge. Therese är en van besökare, medan Ida är här för första gången.

Artikelbild

| Högtidstal. Konferencier sedan många år, Hans Tengdahl, välkomnar landshövding Göran Enander.

– Titta på djuren, är ett av målen.

På aktivitetsplatsen för barn finns chans att visa sin vighet och sina krafter. Syskonen Alfred och Valter Ehn från Uppsala, svingar sig upp och går armgång på den bana som Åloppescouterna har byggt.

Artikelbild

– Jag är med i Svartbäckens scoutkår hemma, berättar Alfred som uppskattar utflykten till Örsundsbro.

Åloppescouterna är en av de drygt 20 föreningar med över 600 funktionärer som ser till att Mickelsmässmarknaden fungerar

Artikelbild

| Två alla ideella. Håkan Krantz och Micke Eriksson från Åloppescouterna har en populär aktivitetsbana och är med för femte året. De är också grindvakter från fredagen.

– Det är femte året med det här konceptet. Vi bygger upp det här och är grindvakter redan från fredagen, säger Micke Eriksson och Håkan Krantz.