Klara Edin är Enköpings lucia

Klara Edin, 19, är Enköpings lucia 2017. Rekordmånga röstade på lucia i år och nätröstandet har verkligen slagit igenom på bred front.

5 december 2017 20:09

Det blev kandidat nummer 5, Klara Edin, som fick överlägset flest röster i tävlingen Enköpings skönsjungande lucia 2017. Det hade hon aldrig trott.

Glada tjut av glädje och lite mycket förvåning mötte fjolårets lucia Erica Lindberg när hon ringde på lägenhetsdörren på Maratongatan med blomsterbuketten i högsta hugg.

Klara Edin hade svårt att ta in nyheten.

– Jag fattar inte att det hände. Jag drömmer eller någonting, sa hon minuterna efter att den lilla gratulationsdelegationen kommit in i bostaden.

Fjolårets lucia Erica Lindberg, körledaren Viktoria Strandberg och luciakommitténs Britt-Marie Lidmo hade en hel del praktiska saker att ta tag i omedelbart. Bland annat ska klänningen ordnas till kröningen som är redan nu på lördag på Stora torget.

Klara Edin ser fram emot uppdraget med stor glädje.

– Det ska verkligen bli kul bara att få vara lucia. Det har jag inte varit förut. Det är en stor ära att få vara Enköpings lucia, berättade hon.

Mellan den 26 oktober och den 3 december har man kunnat rösta på sin favorit bland de sju kandidaterna. Liksom förra året har luciakommittén fäst stor vikt vid sången.

Man har kunnat lyssna på de sju som har aspirerat på att få bli lucia på Enköpings lucias hemsida, där man också har kunnat rösta direkt. Men naturligtvis har det också gått bra att rösta på gammalt hederligt sätt, med röstsedlar på papper.

Det var rekordmånga som röstade i år. 6 404 röstade. Av dem röstade 4 842 på nätet. 1 562 röstade som förr, med röstsedlar av papper.

– Det brukar röra sig om runt 3 000 till 4 000 röster, så att det var väldigt många fler i år, berättade Britt-Marie Lidmo.

Klara Edin fick 2 395 röster. Det var 1 170 röster mer än den som fick näst flest röster.

En nyhet i år är att lucia kröns före luciadagen. Kröningen kommer som nämnts att ske på Stora torget redan på lördag.

Nu väntar en handfull framträdanden dagarna före luciadagen, tolv framträdanden (plus två i Vårfrukyrkan) på luciadagen samt ytterligare några efter lucia.

Musiken är en stor del i Klara Edins liv. I och med att hon är lucia kommer hon nu att få göra en egen låt med hjälp av Lowlife Productions (Viktoria Strandberg och Ludwig Keijser).

– Man skriver, spelar in och producerar en egen låt, berättade Viktoria Strandberg.

Förra årets lucia, Erica Lindberg, har släppt sin låt på Spotify.

– Jag har inte spelat in något själv förut. Det ska bli kul att få skriva något eget också, säger Klara Edin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo