Kärleken till Bahco bakom kampen

Bengt Carlsson är frustrerad över att beslutet tar så lång tid. Han säger att alla förutsättningar är på plats, bara viljan finns.

Bengt Carlsson, tidigare vd på Bahco Verktyg, är en av medlemmarna i JP Johansson-sällskapet som kämpar för en permanent industrihistorisk utställning i gamla hamnverken.

Bengt Carlsson, tidigare vd på Bahco Verktyg, är en av medlemmarna i JP Johansson-sällskapet som kämpar för en permanent industrihistorisk utställning i gamla hamnverken.

Foto: Anders Liljestrand

Enköpings kommun2019-10-14 06:00

Han beskriver det som skämmigt att Enköping gömmer undan sin industrihistoria i ett förråd i Stenvreten.

Det är där JP Johansson-sällskapets samlingar finns.

– Det är här de borde vara, säger han och pekar mot den mer än 100 år gamla röda tegelbyggnaden i hamnen och fortsätter:

– Med små enkla medel skulle vi kunna flytta in omedelbart. Politikerna duckar hela tiden, de vågar inte ta ett beslut. Det ska inte behöva utredas ett år till, suckar han.

Ett möte med Bengt Carlsson är i sig en lektion i Enköpings industrihistoria, men han säger att det är vad företaget har betytt för staden som betyder något, inte hans egen roll.

När han som ung ingenjör rekryterades till Bahco Ventilation i december 1961 blev det starten för en lång karriär inom företaget. Den hade en flerårig avstickare till USA, till Schweiz och som expert knuten till JAS-projektet i början av 80-talet, men 1982 var han tillbaka som vd för Bahco Verktyg.

Det är med stolthet i rösten som han ingående berättar om de ergonomiska handverktygen som blev kända i hela världen, med direkt koppling till JP Johanssons uppfinningar nästan hundra år tidigare.

– Det är kärleken till Bahco som gör att jag är så engagerad, säger han.

Bengt Carlsson vill koppla samman dåtid och nutid. Via uppköp av Sandvik och senare amerikanska Snap-on försvann Bahco Verktyg från Enköping, men hämtade sig och lever kvar i ett antal mindre företag, ofta framgångsrika avknoppningar från storhetstiden. 

– 2006 förlorade vi 2 000 arbetstillfällen, 3 000 med alla underleverantörer, när Bahco flyttade från staden men Enköping reste sig. Det här är också något som är värt att berätta i en permanent industriutställning.

Bengt Carlsson konstaterar att Bahco Verktygs produkter idag säljs i ett 20-tal länder med hjälp av en katalog översatt till 13 språk.

Han och de övriga medlemmarna i JP Johansson-sällskapet menar att kommunstyrelsens beslut i september "att ge förvaltningen i uppdrag att senast i juni nästa år komma med förslag på hur samarbete med skola, teknik- och yrkesutbildning och företag ska utvecklas", borde hanteras snabbare.

– Samtidigt känns det som kommunalrådet är på vår sida och vill ha det här. Varför då gömma frågan i en utredning till, säger han med hänvisning till att Ingvar Smedlund uttalat sig positivt om en utställning med JP Johansson och Bahco.

Våren 2018 flyttades samlingarna från JP Johansson-museet. De är idag magasinerade i ett kommunalt förråd.
Våren 2018 flyttades samlingarna från JP Johansson-museet. De är idag magasinerade i ett kommunalt förråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!