"Jag har ett behov av att skapa musik"

Frida Braxell är en etablerad musiker som har flyttat till Enköping. Hon har två album bakom sig och ett tredje på väg. På onsdagskvällen spelar hon på Café Samt.

9 oktober 2018 18:00

Artisten och låtskrivaren Frida Braxell har släppt sin första singel till ett nytt album som kommer i mars nästa år. Låten heter Livet och ångesten precis som det kommande albumets namn. Den tar upp känslorna som hon hade hösten 2017, då hennes mamma kämpade mot den cancer som hon hade fått ett återfall av. Mamman dog i början av det här året.

Frida Braxells nyaste material är av förklarliga nämnda skäl mörkare och även mer självbiografiskt än tidigare alster.

Texterna står i fokus i hela hennes musikskapande.

– Jag ser omkring mig att det finns så många människor som går genom tunga saker i livet. Jag vill bidra till ett samhälle där det är lättare att prata med varandra om sådant som är tungt, säger Frida Braxell.

Hon hoppas att hon ska kunna förmå fler att våga bryta ensamheten och tala med andra om svåra saker.

– Jag är förvånad över att det är så få människor som vågar ställa frågor om saker som de ändå vet att jag har varit med om. Vi måste bli bättre på att prata med varandra, säger Frida Braxell.

Onsdagskvällens spelning på Café Samt är en av ett fåtal under hösten.

– Det är inte så mycket spelningar ännu, men det kommer att bli releaseturné i vår.

Den som kommer till konserten på Café Samt kommer att få höra en hel del av Frida Braxells äldre material. Tre låtar från det kommande albumet Livet och ångesten utlovar hon dock. Kompmusikern Niclas Eriksson, även han bosatt i Enköping för övrigt, kommer också att finnas där.

Vad vill du med din musik?

– Vad vill man inte med musiken? Jag har ett behov av att skapa och att skapa musik är lika naturligt som att äta för mig.

Frida Braxell är uppvuxen i Göteborg. Sedan två år tillbaka är hon bosatt i Enköping efter en sejour i Stockholm.

Att det blev just Enköping var mest en slump, fast en lyckad slump.

– Jag älskar stan. Den är en perfekt tillflyktsort. Jag har faktiskt alltid haft en dröm om att bo i en småstad.

När man sedan flänger runt en del, som artisten uttrycker det och resonerar, kan det finnas en hel del fördelar med småstadslugnet i Enköping.

Frida Braxell har för övrigt gjort avtryck i scoutkretsar. Hon har själv varit scout i sin ungdom i Göteborg och 2017 fick hon skriva Scouternas officiella låt till det fjärde största scoutlägret någonsin i Sverige, Jamboree 17. Frida Braxells Jamboree-låt heter Man känner aldrig sig så fri.

Lite grann om Frida Braxell

Hemstad: Göteborg men hon är nu mera bosatt i Enköping

Ålder : 28 år

Genre: pop / singer songwriter

Bakgrund: 2010-2011 studerade hon på Nordiska vislinjen i Kungälv där hon varje vecka skrev nya låtar på sitt rum i skolans internet

Album: Fattiga riddare (2012), Försök igen när det blir vår (2015) och Livet & ångesten (2019)

Hemsida: www.fridabraxell.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo