Miljö- och byggnadsnämnden beslutade i december 2017 att om inte ett flertal åtgärder vidtogs vid vattenverket i Vånsjöbro skulle viten om sammanlagt tio miljoner kronor kunna dömas ut.
McDonalds kräver skadestånd för obrukbart vatten i samband med att det kommunala dricksvattnet från Vånsjöbrotäkten var bemängt med kolibakterier under ett par veckor i augusti-september 2017. Skadeståndskravet gäller 100 000 kronor och kom in till kommunen 24 augusti i år, exakt ett år efter att Enköpingsborna först uppmanades koka sitt dricksvatten.
– Jag känner till kravet, men det är en fråga som försäkringsjurister utreder och tar ställning till, säger Danielle Littlewood, chef för kommunens va-avdelning.
Det hotande miljonvitet för brister vid Vånsjöbroverket är däremot avvärjt. Det miljö- och byggnadsnämnden förelagt va-avdelningen att åtgärda har redan gjorts eller är på väg att genomföras.
– Vi åtgärdar de problem som funnits vid Vånsjöbroverket i enlighet med den investeringsplan som fanns redan före veckorna i augusti-september 2017 då vattnet var otjänligt, säger va-chefen Danielle Littlewood.
Sensommarveckorna 2017 tvingades 17 000 Enköpingsbor under en period koka dricksvattnet sedan det upptäckts innehålla koliforma bakterier. Vid upprepade inspektioner sedan 2011 hade då brister i underhåll och rengöring vid Vånsjöverket konstaterats. Beslutet om vitesföreläggande kom i december 2017.
I föreläggandet finns tidsgränser för när olika åtgärder ska ha genomförts, tidsgränser som följt den plan som va-avdelningen redan upprättat:
– Underhållet har varit eftersatt under lång tid, nu följer vi våra åtgärds- och tidsplaner. Den portabla mikrobiologiska barriären är på plats och tätning av och delvis nya överbyggnader på brunnarna har åtgärdats, säger Danielle Littlewood.
Renovering av maskindelar och installation av UV-filter kommer att vara klart till sista december. Därefter återstår renoveringen av byggnaden, och den ska vara klar sista maj 2019. Kostnaderna motsvarar vitesbeloppen.
Uranhalten i vattnet från Vånsjöbro återstår att komma till rätta med, men det har inte ingått i vitesföreläggandet:
– Uranhalten ligger sex mikrogram över åtgärdsgränsen i dricksvattenföreskrifterna. Utan finns naturligt i vårt grundvatten. Vattnet är inte otjänligt, men bör åtgärdas. Vi har ingen färdig lösning men det utreds och finns med i kommande års investeringsplan, säger Danielle Littlewood.