Det är en knappa fyra mil lång sträckning på mindre vägar mellan Fjärdhundra och Örsundsbro.

– Just den här föreslagna vägen är väldig vacker och lämpar sig för cykling och har många turistmål i närheten, berättade Mats Thorburn, ordförande i Fjärdhundraland ekonomisk förening vid invigningen utanför den nyöppnade gårdsbutiken i Landsberga.

Mats Thorburn förklarar att cykelleden planerats under ett par år och kunnat bli verklighet bland annat med hjälp av EU-stödet från Leader Mälardalen. Nio nyproducerade så kallade ljudguider i appen Storyspot kan förhöja upplevelsen av de fyra mils cyklande.

Artikelbild

| Mats Thorburn, ordförande i Fjärdhundraland ekonomisk förening.

Tre lokala historiker, Göran Ulväng, Irene Flygare och Gunnar Larsson, har hjälpt till att ta fram material. Ylva Fontell har skrivit texterna som har lästs in av Åsa Lansfors Lindblom. Ett samarbete i Fjärdhundraland.

På fredagen gjorde också landshövding Göran Enander sin andra dagsetapp på sin cykeltur i länet.

– I natt sov jag gott i tältet vid Gyllene brunnen, förklarade Enander när han parkerade sin cykel en stund efter kommunalrådet Helena Proos, som också valt att cykla till invigningen, men från Enköping.

Göran Enander gjorde nattlogi i Frösthult efter en händelsrik dag i Heby.

Artikelbild

| God stämning vid ninvigningen av Fjärdhundralandsleden. Från vänster Jan Fredriksson (C), företagaren Sören Silén, Ulrika Ornbrant (C), trädgårdsföretagaren Malin Wedren, Joakim Sandqvist, Landsberga gård, kommunalrådet Helena Proos (S) och Mats Thorburn, ordförande i Fjärdhundraland ekonomisk förening samt landshövding Göran Enander.

Första sommaren som landshövding, 2017, gjorde han en cykelresa i norra länsdelen. Nu väljer han de östra och södra delarna.

Drog nu några speciella lärdomar förra året?

Artikelbild

| Landshövding Göran Enander har ett kartblad per dag för att orientera sig i trakten.

– Utmaningen är att det inte ska bli för uppstyrt. Jag tycker om att cykla ensam och göra spontanbesök. Nu cyklar jag vidare till Enköpings nordligaste delar, till Sunnansjö, innan jag vänder ned mot Salnecke slottscafé, säger han.

Tredje och sista natten övernattar han strax norr om Enköping.

Artikelbild

| Göran Enander och Helena Proos cyklade till Landsberga.

Vilka intryck har du fått hittills?

– Mängden hästar i området, samarbetet och initiativrikedomen, menar Göran Enander, som i år använder en av Fjärdhundralands sjuväxlade lånecyklar för sin fyra dagar lång utflykt.

Artikelbild

| Åsa Lansfors Lindblom har läst in de historiska texterna. Här tillsammans med sonen Bertil.

– De har köpts in i det här projektet och jag är den första som använder den här. Förra året hade jag bara en treväxlad, skrattar han nöjt.

De extra växlarna behövs kanske i motvinden längs de öppna fälten där torkan är slående.

– Det märker man speciellt när man färdas så här långsamt. Jag är ju traditionell och väljer vanlig cykel framför elcykel.

Göran Enander framhåller ändå att den växande elcykeltrenden kan få ännu fler att göra utflykter i sitt närområde, något som kan få den nära turismen att öka.

Den 17 mil långa utflykten avslutas i Grillby på söndag.

– Sedan åker jag direkt till Almedalen. Det är stora kontraster, säger han.