"Har inte skötts affärsmässigt"

Ena Energis vd Tomas Ulväng tycker inte att bolaget har skötts affärsmässigt tidigare. Han talar till och med om lekstuga. "Har man inga krav på sig, då är det lätt att man slösar pengar", säger han.

9 december 2017 06:00

På måndag ska kommunfullmäktige i Enköping besluta vilken inriktning kommunen ska ha för sitt helägda energibolag i framtiden. Förslaget som ligger på bordet är att kommunen ska gå vidare med försäljningsalternativet.

I korthet innebär förslaget att man ska rikta in sig på att sälja och flytta värmeverket.

Om Ena Energis anläggning ska flyttas måste endera kommunen eller någon annan skjuta pengar. Däremot skulle Ena Energi klara av nödvändiga investeringar om det får ligga kvar i Enköpings hamn.

– Vi kommer att kunna bygga och renovera en anläggning här på platsen. Det kommer att vara tufft, men vi ser nu att vi ligger på en vinst på 13 miljoner till 14 miljoner. Förut låg vi på ett nollresultat. Nu ligger vi på en nivå där vi borde ha varit, säger Tomas Ulväng som ser fram emot att få ett besked om företagets framtida inriktning.

– Det är det viktiga för mig. Jag jobbar med en horisont som innebär att vi ska bygga en ny panna om 15 år. Säg att det tar sju år från beslut till att pannan står på plats med miljötillstånd. Därför kan man inte vänta för länge med sådana här beslut, säger han.

Hur stor investering behövs om man ska bygga nytt och om på plats med en ny panna?

– Jag har sagt mellan 350 miljoner och 550 miljoner kronor. Det beror på vilken typ av utrustning du bygger.

Det är en stor investering, men det skulle ni alltså klara?

– Ja det kommer att vara tufft, men det ser jag ändå att vi kommer att klara.

Tidigare har inte Ena Energi skötts affärsmässigt, enligt Tomas Ulväng som tillträdde som vd 2013.

– Om jag går från 2013 och tio år bakåt i tiden så har bolaget gått 20 miljoner minus. Det är inte hållbart och ändå har man tyckt att det har varit okej.

– Ägardirektiven som har varit har inte sagt att det ska vara en hög vinst, utan att det ska vara en vinst på en miljon. Man har inte tänkt på att man måste bygga en kassa för att kunna göra investeringar.

Han anser att man har tänkt fel och bara sett till att en låg vinst ger lågt fjärrvärmepris, utan hänsyn till framtida investeringar.

– Jag tycker att både styrelse och tidigare vd inte har förstått att man måste ha en högre vinst för att klara sådana här investeringar.

– I de nuvarande ägardirektiven har jag ett vinstkrav på nio miljoner. Har man inga krav på sig, då är det lätt att man slösar pengar. Nu när vi har högre krav kan man inte göra någon lekstuga.

– Vi har bränt en hel del pengar historiskt på sånt som jag inte förstår hur man kan ha lagt pengar på. Men då fanns det väl pengar och ingen som ville ha något, så att då gjorde man väl det, säger Tomas Ulväng.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!