Här blir det obemannad butik

Först öppnade en obemannad livsmedelsbutik i Frösundavik i Bålsta. Nu är det dags för nästa butik – i Bredsand i Enköping.

3 augusti 2019 12:00

Det var i mars i år som Lifvs Scandinavia öppnade sin första smarta och obemannade butik i Bålsta. Företaget har tänkt bygga upp en kedja med minst 300 obemannade närbutiker i Sverige.

Andra butik i kedjan blir den som Lifvs nu har fått bygglov för på parkeringsplatsen till Bredsandsbadet. Butiken ska ligga i sydvästra hörnet av den del av parkeringen som är belägen närmast badplatsen.

Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat om tidsbegränsat bygglov för butiken till och med 21 juni 2024. Överklagandetiden för bygglovet går ut 29 augusti.

Enligt vad Bea Garcia, vd för Lifvs, tidigare har sagt står butiken klar för att flyttas till Bredsand.

– När nämnden fattat beslut om bygglovet är det några praktiska saker som måste ordnas, förberedelser av mark och eltillgång, men butiken står klar att flyttas dit, sa Bea Garcia när tidningen berättade om att företaget hade sökt bygglov i Bredsand.

Lifvs butiker är öppna dygnet runt. För att man ska komma in i butiken och handla måste man ladda ner en app och registrera sig. Med sin smarta telefon scannar man in och betalar för varorna som man har plockat från hyllorna.

Företaget planerar att öppna 20 obemannade butiker redan i år.

I andra delar av världen finns det också obemannade butiker. I USA finns Amazon Go, där kunden inte behöver göra något aktivt för att betala för varorna. Allt man handlar scannas automatiskt med sensorer. Det är bara att gå ut ur butiken. Varorna blir automatiskt betalda (dock inte betalda av någon annan än dig själv).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo