Här är nya Munksundsskolan

Efter sportlovet flyttar Munksundsskolans elever och barnen på Munkkällans förskola in i sin splitternya skola. Vi har gått husesyn i ett imponerande bygge.

4 februari 2018 12:00

Det hör inte till vanligheterna att Enköpings kommun bygger en helt ny grundskola. Senast det hände var när Bergvretenskolan byggdes, 1981.

Till sommarlovet 2015 lämnade den sista kullen barn och lärare gamla Munksundsskolan, byggd 1968. Den revs sedan och bygget av en helt ny skola påbörjades sommaren 2016.

Om några veckor, efter sportlovet, är det dags att flytta in i den nybyggda Munksundsskolan, som även innefattar Munkkällans förskola.

I den nya skolan ska ungefär 420 skolelever och 120 förskolebarn samsas med lärare och övrig personal.

Niklas Åberg, projektledare på kommunens fastighetsavdelning, guidar oss genom ännu så länge tomma korridorer och lärosalar i nya Munksundsskolan.

Skolan får tillträde till lokalerna redan under måndagen. Man har sedan ett par veckor på sig till att möblera arbetsplatsen. Eleverna får som sagt ge sig till tåls tills efter sportlovet innan de får ta Munksundsskolan i besittning.

Trots att det är ödsligt ekar det inte av våra steg när vi går längs med korridorerna. På väggarna sitter ljudabsorberande träpanel och mattorna dämpar också ljudet mycket bra.

– Det är Sveriges bästa akustik för skolor, berättar Niklas Åberg inte utan stolthet.

Byggnadsarbetarna Jyrki Palma och Tomas Storm från Sala har varit med på bygget sedan starten. Den här dagen gör de en del avslutande besiktningsarbeten. Det är nog med en känsla av saknad som de två byggjobbarna nu lämnar den färdigbyggda skolan i Enköping.

– Det är en speciell skola det här. Det är en otroligt påkostad skola, säger Jyrki Palma.

Det finns en tanke bakom det mesta i nya Munksundsskolan. Dit hör smarta energilösningar, som solcellspanelerna på taket som producerar el.

Dessutom finns utsmyckningar som är till praktisk nytta. Eleverna och förskolebarnen kan tvätta sig före måltiderna i små paviljonger som ser ut som Munksundskällan. Handfaten är formade som händer.

Niklas Åberg började som projektledare för skolbygget i höstas.

– Det har varit jättekul när man har sett hur fint det har blivit. Slutprodukten känns riktigt, riktigt bra. Den är verkligen genomtänkt, säger han.

Något som till stor del för närvarande är gömt i snö är utemiljön. Den är också väl genomtänkt. Förskolan Munkkällan har till exempel en härlig oas för lekar i en träddunge (kallad djungeln av barnen på gamla Munksundsskolan).

Efter sportlovet ringer det äntligen in på nya Munksundsskolan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo