Här är huset där de branddrabbade kan få bo

42 familjer blev utan hem när det brann på Kärrhöksgränd. Samtidigt har EHB ett helt hyreshus som står tomt. Dit kan de flytta.

EHB:s fastighetschef Lena Pettersson och ekonomi- och kundtjänstchef Malin Wikman framför porten till huset där branddrabbade kan få bo.

EHB:s fastighetschef Lena Pettersson och ekonomi- och kundtjänstchef Malin Wikman framför porten till huset där branddrabbade kan få bo.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-09-20 18:00

Över en natt blev 42 hushåll utan hem. Vid branden på Kärrhöksgränd i helgen evakuerades samtliga lägenheter i flerbostadshuset. Hyresvärden Brogripen räknar med att det kommer att ta cirka ett år innan lägenheterna är återställda.

I det läget gick Enköpings Hyresbostäder, EHB, i torsdags ut med ett erbjudande till dem som har drabbats av branden. EHB erbjuder de drabbade lägenheter i bolagets bestånd i Sadelmakaren.

Ett av de nybyggda höghusen, Sadelmakargatan 13, står till de evakuerades förfogande. Huset står tomt och är ett av två hus som EHB håller på och ombildar till att bestå av bostadsrätter.

– När vi började förstå vilken omfattning det här har fått för de drabbade sa vi till varandra att det känns jättekonstigt att inte tillfälligt kunna hyra ut de här lägenheterna. Här har vi ett fantastiskt tillfälle att hjälpa, säger Carina Weir, vd för EHB.

Bolaget har en dialog med de inkopplade försäkringsbolagen, som för närvarande har behov av 32 lägenheter till de evakuerade från Kärrhöksgränd.

Ytterligare en handfull drabbade familjer har hört sig för hos EHB. Alla har inte hemförsäkring.

– Det här erbjudandet gäller alla. Även dem som inte har någon hemförsäkring. Samtliga som är drabbade av branden och behöver en bostad kan vända sig till oss, säger Carina Weir.

Brogripen har meddelat att man inte tar någon hyra från de drabbade hyresgästerna under tiden som de inte kan bo i sina lägenheter. Det ska med andra ord inte bli dubbel hyra för de evakuerade.

Å andra sidan är hyresnivån högre i det nyproducerade huset i Sadelmakaren än Kärrhöksgränd. Det blir ingen hyresrabatt för dem som väljer att anta EHB:s erbjudande.

– Man hyr lägenhet av oss. Vi går inte in och subventionerar hyran, berättar Carina Weir.

Intresset för erbjudandet är stort. När EHB öppnade kontoret i fredags morse var det kö med folk som har drabbats av branden och som ville höra sig för om förutsättningarna för nytt boende.

– Vi jobbar så fort vi kan. Från måndag kan de första flytta in, berättar Lena Pettersson, fastighetschef på EHB.

– Det här är en katastrof. Vi kände att vi måste hjälpa till, säger Malin Wikman, ekonomi- och kundtjänstchef på EHB. 

Enligt Sveriges Radio Uppland finns det inget som tyder att branden var anlagd.

På tisdag ska de drabbade hyresgästerna få komma in i sina lägenheter för att hämta personliga tillhörigheter. De har 20 minuter på sig till detta. 

EHB:s Malin Wikman och Lena Pettersson i köket i en av lägenheterna.
EHB:s Malin Wikman och Lena Pettersson i köket i en av lägenheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!