Han föreslås ta över efter Proos

Socialdemokraterna i Enköping föreslår att Jesper Englundh blir nytt kommunalråd efter Helena Proos. Det blev klart under söndagskvällen.

7 oktober 2018 20:34

Nyligen meddelade Helena Proos (S) att hon hoppar av politiken efter nio år som kommunalråd i Enköping. Socialdemokraternas valberedning föreslår nu 26-årige Jesper Englundh som hennes efterträdare. Han är idag vice ordförande för Socialdemokraterna i Enköping.

Det var det enda förslag valberedningen lämnade efter söndagskvällens sammanträde. Detta sedan båda andra kandidaterna, Sverre Ahlbom och Matz Keijser, förklarat att de inte längre står till förfogande.

För att Jesper Englundh formellt ska bli Socialdemokraternas kandidat till kommunalrådsposten krävs att partiets medlemsmöte ställer sig bakom honom på onsdag. Sannolikheten är stor att det verkligen blir så.

Om Jesper Englundh verkligen utses till kommunalråd är dock en annan fråga och hänger på vilka partier som bildar styre i Enköpings kommun.

Enköping brukar ha tre kommunalråd. Dessa tre uppdrag går till kommunstyrelsens ordförande, respektive vice ordförande och andre vice ordförande.

Eftersom det ännu inte är klart vilka partier som får makten i Enköping efter valet är det alltså inte bestämt hur kommunalrådsposterna ska fördelas.

– Under den gångna helgen har det varit intensiva förhandlingar mellan partierna om vilka som ska styra Enköping men vi har ännu inte hittat någon lösning. Men jag är övertygad om att det kommer att vara klart till kommunfullmäktiges sammanträde den 15 oktober, säger Sverre Ahlbom som är förhandlingsansvarig för Socialdemokraterna.

Av de 51 platserna i kommunfullmäktige har Alliansen 21 platser, de rödgröna 17 platser, Nystart Enköping 5 stycken och SD 8.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa