Det är tydligt att Gunnar Öberg i Torsvi lever som han lär. Det välisolerade huset, som värms upp med ved, har han försett med ett grönskande sedumtak.
Gunnars intresse för energifrågor kom till praktisk nytta under 1990-talet då han ägde hyresfastigheter tillsammans med en kompanjon. De oljeuppvärmda fastigheterna bytte uppvärmningssystem till pelletseldning. Han satte även in vattenburen solvärme i ett par fastigheter.
– Energihushållning är egentligen ekonomi. Den värdefullaste slanten är den som man aldrig behöver bli av med, säger han.
På 1990-talet hamnade Gunnar i vattenkraftbranschen. Han köpte in sig i en liten vattenkraftstation i Norberg och blev sedan delägare i ytterligare ett antal vattenkraftstationer, bland annat i tre stationer i Nora. Vattenkraftverken som han är med och äger har en årsproduktionen på 7,5 miljoner kilowattimmar (7,5 GWh).
För ett och ett halvt år sedan blev Gunnar ordförande för Västmanland Upplands Energiförening, en förening som han har varit med i sedan 1990-talet. Föreningen ska bland annat ha studiecirklar i solelsinstallation.
– Solel är en fantastisk lösning för energiförsörjning som jag tycker skulle få växa mycket mer. Vi skulle lätt kunna bygga ut så att vi får 25 till 30 procent solel i Sverige (idag står solelen för cirka 0,1 procent av Sveriges elförsörjningen), säger Gunnar.
– Jag vurmar jättemycket för att vi ska göra omställningen till ett fossilfritt samhälle så fort som möjligt. Nån måste gå före och det tycker jag att Sverige kan göra.
Där tycker han att den enskilda medborgaren kan göra mycket med små och stora insatser. Han nämner sådana exempel som att ta med sig gamla plastpåsar till livsmedelsbutiken, att inte använda fossildrivna gräsklippare, att åka kollektivt när det går och att köpa elbil i stället för fossilbil, etcetera.
Gunnar är sedan ett knappt år stolt ägare av en elbil, en Tesla S. Den kostar cirka en miljon kronor, men inköpspriset till trots har han räknat ut att den totalt kostar honom knappt tio kronor milen att köra.
– Det är den bästa bil jag har haft. Den är lyxig och samtidigt är den fantastiskt praktisk. Servicekostnaderna är i princip noll.
Servicen sker trådlöst från Tesla Motors centralt, i form av uppdateringar av programvaran (ungefär som när en smart mobiltelefon uppdaterar sig).
– Bilen blir bättre och bättre, fastän jag aldrig behöver åka till verkstaden med den.
Till finesserna hör förarassistansen. Bilen kör i princip själv, med radar som känner av vägen, framåt, bakåt och åt sidorna.
– Men jag måste hålla i ratten. Jag får inte släppa ratten och läsa tidningen. Förarassistansen gör att det inte är svårt att förstå att det kommer att komma helt självkörande bilar.
På ladugårdstaket hos Gunnar sitter sedan drygt ett år 64 kvadratmeter solpaneler som generar el. Anläggningen kostade cirka 150 000 kronor färdigmonterad. Till det får han ett 40-procentigt statligt investeringsstöd.
Solelen ger ungefär 9 000 kilowattimmar om året. När solpanelerna producerar mer el än vad gården gör av med går överskottet ut på elnätet. Han har räknat ut att han får ungefär en krona per producerad kilowattimme.
– Anläggningen går att räkna hem. Den blir lönsam ganska snabbt. Jag rekommenderar alla som har möjlighet till det att sätta solceller på sina tak. Kontakta gärna Energiföreningen (www.vuef.se) om du känner dig osäker om hur du ska göra, säger Gunnar Öberg.