– Det finns en extrem efterfrågan på fiber och det kan absolut uppstå komplikationer och problem när det gäller så stora markarbeten. Nu gör vi allt vi kan för att effektivisera den fortsatta fibergrävningen och reparera det som blivit fel, säger Niclas Karnhill – ansvarig för press och samhällskontakter på IP-Only.
Totalt rör det sig om 2200 installationer som redan är gjorda – av dessa är cirka 10 procent anknutna till fibernätet. Medan fibern har en signalhastighet på 2/3 ljusets hastighet har byggnationen långt ifrån det.
– Vi tillsammans med kommunen har en hög målsättning att alla som gjort sin intresseanmälan ska få fiber. Det innebär många marker, många tillstånd och många utmaningar och i enstaka fall har vi haft problem med grävningar, berättar Niclas Karnhill.
Fibrifieringen (IP-Onlys egna ord för deras arbete) i Enköping pågår för fullt. Som EP tidigare rapporterat kommer kommunen bli en av Sveriges mest fibertäta. Samverkansavtalet mellan kommunen och IP-Only skrevs under i januari och grävningarna har pågått sedan juni. Just nu gräver IP-Only intensivt i Hummelsta, Grillby och Bredsand, något som fört med sig avgrävda el- och telekablar, hål i asfalten och krondiken.
De som ansvarar för grävningen i Enköping är Foki AB. En lokal aktör som i sin tur har en mängd underentreprenörer under sig. Det är en lång ansvarskedja som ringlar ut sig.
– Vi har ett bra samarbete men det ska bli ännu bättre – i slutändan är det vi som är ansvariga, säger Niclas Karnhill.
Niclas Karnhill betonar att det är få fall där problem uppstått, sett till alla hushåll som ska få fiber, men att det fortfarande inte är acceptabelt.
– Det har funnits kvalitetsbrister men vi har fått en handlingsplan av vår underentreprenör som både vi och kommunen är nöjda med – den ska förbättra framtida grävningar och se till att de skadorna som uppstått under grävningen återställs så snabbt som möjligt, försäkrar Niclas Karnhill.
Förutom problemen med kablar och vägar är frånvaron av information ett stort orosmoln bland kunderna.
–Vi är alltid tillgängliga och vill synas i de områden vi jobbar i och därför uppmanar jag att alla som upplever problem kontaktar oss – vi vill ha kontakt med alla för att kunna kartlägga arbetet, säger Niclas Karnhill.
Det stora målet är att till senast 2019 erbjuda fiber till alla hushåll och företag i Enköping, något som Niclas Karnhill fortfarande är övertygad om.
– Det stora målet står kvar – däremot kan olika delmål ha förskjutits något men det är svårt att svara på just nu när vi precis gått vidare med en ny handlingsplan, säger Niclas Karnhill.
Vattenfall har ofta problem med skador på elkablar som sker i samband med olika markarbeten.
– Det är ett jättestort problem! Det gäller inte bara fiberbranschen utan alla som håller på med olika former av markarbeten. Det är ofta pressade tidsplaner och relativt låga ersättningsavgifter för att gräva av kablar, därför är det många entreprenörer som chansar och så får man ta kostnaden senare. Men det är ju inte bra för någon av de inblandade – kunderna som blir utan el, vi som måste reparera och entreprenören som måste faktureras, säger Mikael Björnér – kommunikationsansvarig på Vattenfall – och rekommenderar alla att gå in på www.ledningskollen.se och ta reda på vart kablarna ligger innan markarbetet börjar.