Goalball och mycket annat skoj på läger

Föreningen Aktiva synskadade har varit i Enköping på läger samt tävlat i olika idrottsgrenar.

Utrustning. När man spelar goalball har man armbågs- och knäskydd samt ögonbindel. Här tar William Johansson på sig utrustningen.

Utrustning. När man spelar goalball har man armbågs- och knäskydd samt ögonbindel. Här tar William Johansson på sig utrustningen.

Foto: Kjell Sjöberg

Enköping2017-05-01 13:00

ENKÖPING

Under helgen har barn och ungdomar som har olika typer av synnedsättningar varit på plats i Enköping och deltagit föreningen Aktiva synskadades läger samt varit med i tävlingen Active Games.

– Det här är ett bra sätt att träffa kompisar och få möjligheten att tävla i olika sporter mot andra på lika villkor, berättar ledaren Anna Nilsson.

Totalt tävlade ett tjugotal barn och ungdomar från hela landet i goalball, fotboll, simning, terränglöpning och showdown som är en sport som kan jämföras med ishockey.

Enköpings-Posten var på plats i Idrottshuset när det skulle tävlas i goalball.

Goalball är en lagsport och i en goalballmatch spelar två lag mot varandra. I varje lag finns tre spelare som har ögonbindel och som ska rulla bollen i mål på det andra laget.

Lagen ska försvara varsitt mål som är 9 meter brett och 1,3 meter högt. Matchen spelas med en boll som påminner lite om en opumpad basketboll med en pingla i för att spelarna ska kunna identifiera var bollen är någonstans på spelplanen.

– I och med att man använder ögonbindel kan personer med olika typer av synnedsättning vara med i samma match. Det handlar om att vara vaksam och lyssna efter ljud. När man har spelat ett tag brukar man höra vem av motståndarna som har bollen och ska kasta, förklarar Maria Wåglund som coachade ett av de fyra lagen i goalballturneringen.

Både Maria Wåglund och Anna Nilsson menar att goalball är en utmärkt sport som passar för alla människor.

– Jag vet att en del skolor har provat på sporten på sina gymnastiklektioner. Det som är bra med sporten är att du får öva att jobba med andra sinnen än din syn, vilket är en utmaning på många sätt och viss, förklarar Anna Nilsson.

Goalball är sedan 1980 en officiell Paralympicsgren där Sverige nått en hel framgångar. Ledaren Maria Wåglund har bland annat två paralympics-brons på sin meritlista.

Lägret handlar inte bara om att vinna utan även om att umgås och skaffa sig nya vänner från när och fjärran.

– Jag har tränat goalball i drygt två år och tycker det är en jättekul sport, men det är också kul att vara på läger och lära känna nya människor, säger Viktor Nilsson.

Med på lägret förutom deltagarna var också ledare, föräldrar och syskon.

– Totalt är vi ett sextiotal personer som bor på vår lägergård utanför Enköping, berättar Anna Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om