I väntan på att motorsportanläggningen Viking Motor Park ska komma igång utanför Enköping kan den motorintresserade alltid styra kosan norrut, till arenan i Tierp.

I augusti träffas Volkswagen­entusiaster från hela Norden där när det ordnas Bug run classic för sjunde året i rad. En av Nordens största Volkswagenträffar.

För den som är intresserad av dragracing kan sommaren på Tierp arena bli årets höjdpunkt. Platschef Urban Axelsson berättar att tre stora dragracingtävlingar kommer anordnas i sommar, varav två är EM-tävlingar.

Artikelbild

| Konståkning. Från 2015 års dragracing-EM.

Tierp Internationals EM-deltävling är först ut och pågår till och med den 18 juni. Dragracing racestar summer nationals äger rum i juli och Scandinavian internationals EM-deltävling körs i augusti.

– Då kommer det 350 team och vi räknar med 30 000 personer här på arenan. Det är ett arrangemang som kräver planering, vi behöver 200 funktionärer, många tillstånd, mat, toaletter, en fungerande camping för 1 000 personer, sekretariat och back up för allt om något går fel. Allt måste klaffa, det blir katastrof om saker inte fungerar, går elen ner kan vi inte ta tid till exempel. Vi har ett reservkraftverk, IT-jour och eljour, säger Urban Axelsson.

För den som vill komma närmare racingbanan än publikläktaren finns det flera chanser i sommar. Den första chansen är 8 juli när banan öppnas upp för så kallade ”vanliga gatbilar”, det vill säga bilar som är registrerade för gatukörning.

– Det är ingen tävling, utan den som vill komma och köra på banan kan anmäla sig. Vill man ta sin Volvo V70 på banan så är det ingen som stoppar en, men mest är det snabba sportbilar som brukar vilja komma och köra utan hastighetsbegränsningar, säger Urban Axelsson.

Artikelbild

| Exklusivt. En stilren dragracingbil står redo och blänkande i väntan på sin stund på banan.

För den som inte kan i juli kommer det flera chanser i september.

Under Scandinavian Internationals finns det möjlighet att prova på att åka dubbeldragsterdragracing, vilket betyder att man får sitta på passagerarsätet med en tävlingschaufför vid ratten. Det är väldigt populärt, enligt Urban Andersson.

Artikelbild

I anslutning till publik­evenemangen ordnas också en marknad där racingrelaterade varor finns till salu, bilutställning, matförsäljning och tävlingen ”Finbilsparkering”.

Tierp arena är i första hand en motorsportanläggning, men i sommar händer också annat på där. Den 23 juli är det dags för allsång på arenan.

För sjunde året i rad arran­gerar Johan J:son Ljung och Martin Ljungberg allsångskväll. Tidigare höll man till i Griggebo bergstäkt men förra året flyttades hela arrangemanget till Tierp arena och går numera under namnet ”Allsång i Tierp”.

Johan J:son Ljung är konferencier och allsångsledare. I år uppträder artister som Magnus Carlsson, Kikki Daniels­son, Anna Sahlene, Jan Johansen samt Rebecka och Charlie som är kända från Idol.