För 16:e året i rad invigdes sommarutställningen på Grönsöö Slott. Efter ett tal av slottets ägare Jacob von Ehrenheim invigde landshövding Göran Enander årets vernissage med ett tal om slottets enorma kulturskatt.

– Jag blev tagen första gången jag kom hit och vill jobba för att bevara det. Helheten är en lisa för själen, säger han, som i sitt tillträde som landshövding även blev ny ordförande för Grönsöö kulturhistoriska stiftelse.

I slottets utställningslokal samsas fotografier och dekorationer från årets och livets högtider som firats på gården med Joakim Lagers abstrakta teckningar.

Artikelbild

| Abstrakt. Joakim Lagers moderna konst är en stark kontrast till slottets historia.

– Det blir en intressant kontrast när den egna utställningen med en massa gamla grejer möter den moderna konsten, förklarar Jacob von Ehrenheim.

Genom intervjuer med Carl-Gustaf von Ehrenheim och en kartläggning av slottets historia och artefakter har Håkan Liby skrivet årets bok om firandets och festernas förflutna på Grönsöö. Boken sträcker sig från vaggan till graven – jul- och påskfirande samsas med dop, bröllop och begravningar.

– Det är en glädjens dag att kunna visa upp arbetet. Carl-Gustafs minne har varit helt ovärderligt för att skildra historien, säger Håkan Liby som arbetat med boken sedan december.

Medan temautställningen tar avstamp i familjära högtider är Joakim Lagers teckningar öppna för tolkning. Konturer som förändras medan betraktarens blick vandrar över teckningarna – organiska likt naturen som ramar in slottet.

Artikelbild

| Författare. Håkan Liby som skrivit årets bok om utställningen har tidigare skrivit om arbetet på gården.

– Teckningarna är gjorda under det senaste året och jag blev överraskad och väldigt glad över att få ställa ut i den här fina miljön, säger Joakim Lager.