Familjen är nummer ett för Mersudin

Han kom till Sverige och Enköping 1994, från det krigshärjade Bosnien. Här har nyblivne 40-åringen Mersudin Memeledzija vuxit upp, blivit kvar och skaffat familj.

16 augusti 2019 11:00

Mersudin Memeledzija var 15 år när han kom till Sverige. Han kom från Sarajevo i krigets Bosnien tillsammans med sin syster och sina föräldrar.

– Jag upplevde nästan hela kriget där. Kriget slutade 1995, och vi åkte därifrån i en tid när man kunde försvinna från Bosnien. Sarajevo var en av städerna som drabbades hårdast. Vi var tvungna att flytta från vår lägenhet när kriget började, vi bodde nära flygplatsen i Sarajevo, och den förstördes nästan direkt, så det var tur att vi flyttade, berättar Mersudin Memeledzija.

Istället hittade han tryggheten i Sverige och Enköping.

– Jag är väldigt tacksam mot Sverige som tog hand om mig och oss när vi kom. Tryggheten är det viktigaste, och jag vill alltid ge min barn det för här finns alla möjligheter att kunna utvecklas och få det bra. Jag vill inte att mina barn ska uppleva det som jag själv upplevde som barn, säger Mersudin Memeledzija.

Han berättar att hans mamma länge tvekade över att åka till Sverige, för att Mersudin skulle gå ut skolan först. Men så blev det och i Sverige kom han in på hotell- och restaurangprogrammet på grymnasiet. Det fick honom senare att börja med kockyrket direkt efter skolan. Och där har han stannat.

– Jag jobbar som kock på en skola i Bålsta, och det tänker jag fortsätta med. Jag älskar mitt jobb, säger Mersudin Memeledzija.

Om han får laga själv så blir det mycket bosniska specialiteter vid matbordet hemma.

– Man lagar oftast det som barnen tycker om, men jag gillar mycket bosninsk mat. Lamm och halstrad råbiff till exempel, säger han.

Han står nu mitt i livet kan man säga, som nybliven 40-åring, där han fyllde jämnt den 15 augusti.

– Jag är rätt nöjd med livet. Jag ångrar ingenting. Jag har en lycklig familj, och min familj är viktigast för mig. Allt annat är bonus. Min stora prioritet i livet är min familj, säger Mersudin Memeledzija.

40 är ändå en respektabel ålder, där mycket har hänt genom åren. Mersudin tänker efter på frågan om livets bästa stunder så här långt.

– Det bästa var för exakt på dagen tolv år sedan, klockan 16.41 när min första pojke föddes och jag blev pappa för första gången. Om jag backar tillbaka ännu längre så är det när min syster överlevde en skottskada i kriget, hon blev skjuten mitt på kvällen, säger han.

Firandet av 40-årsdagen blev dock inte så storslaget.

– Det blir inget speciellt faktiskt. Jag är engagerad i bostadsrättsföreningen och vi har styrelsemöte just då. Men kanske blir det något till helgen, om jag inte blir överraskad av min familj innan, säger Mersudin Memeledzija.

Han brinner också för det här med föreningsliv och folkrörelser. Mersudin är mycket engagerad i föreningen All världens musik som finns i Enköping.

– Det är roligt. Jag gillar musik, och speciellt bosnisk folkmusik. Jag lägger ganska mycket tid på det här, och jag kommer kämpa så länge jag orkar och tycker att det är kul med att ordna fester, så att folk ska kunna få umgås. Det tar rätt mycket tid, men jag försöker göra det så det inte drabbar min familj. Men man får hoppas att man håller sig frisk, annars kommer man inte så långt, säger Mersudin Memeledzija.

Han och föreningen har en stor vecka famför sig, när man arrangerar Kulturer i möte i skolparken, som blivit tradition i Enköping.

– Det kommer att bli full rulle här från morgon till kväll. Jag kommer att jobba med elen så att alla försäljare får el, och ta emot artister och mycket annat. Det kommer att bli kul, och man får hoppas att det blir bra väder, säger Mersudin Memeledzija.

Mersudin Memeledzija

Ålder: 40 år.

Yrke: Kock.

Bor: Enköping.

Familj: Fru och tre barn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Lindblom

Ämnen du kan följa