Det är 16 året som EP anordnar skrivartävlingen för grundskolelever i vårt spridningsområde Enköping och Håbo. Nyheten i år är att den förläggs på sommaren. Förhoppningen är att ett långt sommarlov ska locka fram fantasin och skrivalusten hos lediga barn och ungdomar.

– Ja, det är viktigt att låta fantasin ta över hjärnan, säger illustratören Millis Sarri som tillsammans med bibliotekspedagogen Lindy Strandarv kommer att läsa alla noveller som kommer in.

Båda har litteraturen som arbete. För Millis Sarri sker berättandet mest i tecknad form genom hennes barnboksillustrationer men hon har exempelvis också skrivit tre stycken Pixi-böcker, en slags barnböcker i miniformat. Lindy Strandarv jobbar med språk- och läsfrämjande för barn och ungdomar på Enköpings bibliotek.

Båda är överens om att en bra novell ska hugga tag i läsaren direkt och så ska den våga sticka ut. Den behöver inte vara läskig för att vara spännande, menar de.

– Spänning kan vara olika saker, det kan handla om känslor till exempel.

Lindy nämner ett citat av Lennart Hellsing ”I sagans skog kan nästan allting hända och nästan allting händer också där”.

– Den är så bra, det är så man ska tänka, säger hon.

Uppdraget som jury i novelltävlingen tar de på stort allvar.

– Tänk om vi kommer att hitta en framtida författare, säger de entusiastiskt.