Enköpings lucia tillbaka till Italien

Tio år i rad, 2006-2015, besökte en luciakör från Enköping den italienska byn Ronco Biellese. Nu är det dags för en ny resa.

4 september 2019 21:00

Enköpingsbon och tidigare EP-journalisten Kerstin Maurd, som tillsammans med körledaren Britt Lindberg var med och arrangerade alla tidigare besök, bekräftar att det har kommit en ny inbjudan från lucians hemland.

– Enköpings luciakommitté har tackat ja och nu planerar vi den här miniturnén i norra delen av regionen Piemonte, 5-8 december, berättar Kerstin Maurd.

Hur kommer det här sig? Resan 2015 var ju ett tioårsjubileum, men också ett avslut?

– Vi är speciellt inbjudna av den katolska helgedomen Santuario di Oropa, via borgmästaren Carla Moglia i vår by, förklarar hon.

Så man har saknat svenskarna, tror du?

– Vi har i alla fall bidragit till att göra bra reklam för Sverige under alla år, säger Kerstin Maurd.

Hon berättar att chefen för anläggningen i Santuario di Oropa först var tveksam till Enköpingskören, men gav den allt större spelrum.

– Det skrevs mycket om oss i lokalpressen där och från och med tredje året fick vi uppträda i den gamla basilikan vid Oropa. Det var mer än fullsatt de sista åren, minns hon.

Blir det fler framträdanden?

– Ja, ett i staden Trivero, men jag kan tänka mig att kören även ska sjunga i byns skola och ålderdomshem. Programmet är inte helt klart.

Nuvarande körledaren Victoria Strandberg med årets lucia och åtta tärnor är inbjudna. Vilka det blir är inte klart än.

Blir ni bjudna på hela resan?

– Vi får mat, husrum och alla transporter därnere. Vi måste betala resan själva, och vi vuxna som är med betalar vår egen resa, men vi hoppas på lite hjälp från sponsorer till luciakandidaternas biljetter, säger Kerstin Maurd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand