I början av sommaren invigde Helena Proos både den nya gårdsbutiken och cykelleden vid Landsberga gård. Hon är bestört över beskedet om branden vid gården.
– Det är fruktansvärt, en tragedi. Jag blev alldeles ledsen när jag hörde det i morse. Det gör ont i mej med tanke på alla djur som brunnit inne men också för att ett livsverk brunnit upp, säger hon.
Ur företagarperspektiv ser hon det som mycket tragiskt för familjen som så framgångsrikt satsat på att utveckla sin nisch inom lantbruket.
– Jag lider med dem. Det är ett fantastiskt familjeföretag och jag hoppas att de orkar kämpa vidare, säger Helena Proos.
Den andra juni invigdes den nya gårdsbutiken i Landsberga och några veckor senare första etappen av cykelleden Fjärdhundraleden då Helena Proos skötte bandklippningen tillsammans med landshövding Göran Enander.
– Det är ett företag som är ett föredöme, som visar att man kan utveckla något nytt och som vågar satsa. Vi är stolta i Enköping över att ägg från Landsberga, det är ett jätteviktigt företag för landsbygden, säger Helena Proos.
Från kommunens sida hoppas hon att man nu kan bidra med det man kan om gårdens ägare beslutar att bygga upp verksamheten igen.
– Men det är en tragedi och det tar tid för dem att landa och besluta vad de ska göra, säger Helena Proos.
Äggproduktion fanns vid Landsberga gård redan i början av 1900-talet då nuvarande brukarnas farmor Ester Sandqvist höll höns och även sålde ägg på torget inne i Enköping.
Den 'moderna' äggboden öppnades vid gården 2010 med direktförsäljning av lokalproducerade ägg från gårdens stora värphönsbesättning. Äggen från Landsberga säljs även i de flesta livsmedelsbutiker i Enköping och ett geografiskt närområde.
Utvecklingen av äggboden blev över förväntan och i början av sommaren öppnade Landsberga sin gårdsbutik med lokalproducerade varor, där äggboden är en del i butiken. Själva gårdsbutiken skadades inte vid branden.
Landsberga gård har drabbats hårt tidigare. I februari 2011 av ett utbrott av fågelviruset Newcastlesjuka och hela besättningen på drygt 14 000 höns fick avlivas. Bekämpningen av smittan var framgångsrik och i juli samma år förklarades gården smittfri och nya hönor kunde flytta in.