När de åtta väninnorna träffats har diskussionerna blivit stora om centrumpusslet och kulturhusens framtid. Insändare från bland annat före museichefen Bengt Svensson och författaren Dan Larsson i Enköpings-Posten har uppmuntrat deras engagemang.
– Husen i Kyrkbacken får inte säljas. De ska vara kvar i kommunal ägo så allmänheten får tillträde till dem. Det är ett kulturarv som speglar Enköpings själ, säger Tinna Forsling.
Den utredning som tjänstemän i kommunen gjort där det föreslås att husen säljs tycker de saknar ett medborgarperspektiv.
– Vi måste ha råd att vårda vårt kulturarv. Det är stora arkitekter som står bakom husen, de borde lyftas fram med informationsskyltar på husen, säger Ann-Mari Moberg.
Bara under några timmar under fredagseftermiddagen fick de ihop närmare 150 namnunderskrifter. Reaktionerna från allmänheten har varit övervägande positiva, många Enköpingsbor engagerar sig i frågan.
Det gav blodad tand och nu hoppas de att kunna lägga ut listor i butiker i stan.
Men det brådskar, redan på torsdag träffas kommunpolitikerna för att säga sitt om centrumpusslet och kulturhusen i Kyrkbacken.
– Vi vill lämna över listorna till politikerna på onsdag men planen är att vi fortsätter namninsamlingen efter det, säger Margareta Sjögren.
Att göra om husen till kontor och bostäder som nämns i förslaget tycker de inte är något alternativ. Istället såg de gärna att föreningslivet, exempelvis studieförbund och pensionärsorganisationer, fick plats i gamla läroverket som idag hyser Kulturskolan. Gymnastikhuset ser de som en svårare nöt att knäcka men kanske kan en tävling ordnas kring vad huset ska användas till. Idag ägs huset av det kommunala bostadsbolaget EHB.
– Det är lätt att tycka saker och vi vet inte så mycket om ekonomin gällande husen, men vi måste ha råd med kulturen, säger Gunilla Brevemark.