Clas liv är en fiskehistoria

Clas Eriksson har haft fisket som sitt stora intresse sedan barnsben. Sedan nio tillbaka driver han Mälardalens Sportfiske i Enköping och märker att allt yngre fiskeintresserade hittar till hans butik.

30 januari 2018 18:00

På sommarlovet när Clas Eriksson växte upp var det fiske dagarna i ända. Mamma ställde honom vid sjön på morgonkvisten och hämtade upp honom på kvällen. Han fick aldrig nog. Sedan dess är fisket det stora intresset och numer också hans profession. Sedan nio år tillbaka driver han Mälardalens Sportfiske på Badhusgatan i Enköping.

– Det var väl egentligen en tillfällighet att jag öppnade en butik. Jag jobbade i en fiskebutik i Stockholm och var ganska trött på att pendla från Enköping.

Att ta steget till att öppna eget var inte så svårt enligt Clas.

– Det finns fiskeintresserade överallt, och jag märkte att det fanns ett uppdämt behov av en fiskebutik i Enköping. Men att öppna eget är ju alltid en chansning vilken inriktning man än har.

Men han ångrar sig inte, Clas skulle tagit samma beslut igen hävdar han.

– Det roligaste som finns är ju att prata fiske. Det får jag verkligen göra här. I butiken i Stockholm hade man aldrig tid att prata med kunderna, där var det ju av naturliga skäl en helt annan genomströmning. Här har jag tid att prata fiske med kunderna, det är verkligen trevligt.

Det är en väderkänslig bransch, dåligt väder betyder dåliga affärer, hävdar Clas.

– Man är beroende av vädret året om, men sommaren är förstås den stora tiden, det går inte att jämföra. Det jag tjänar på sommaren lever jag av på vinterhalvåret.

Men framtiden ser ljus ut, allt fler yngre fiskeintresserade hittar till Clas butik.

– Det har blivit ett uppsving de senaste åren och jag har märkt att allt yngre kunder hittar till min butik. Ibland kan det vara fullt av ungdomar som kommer hit och pratar fiske på lunchrasten, de är otroligt kunniga och kan ofta mer än jag. Det är jättekul. På min tid hade man bara tidningar och böcker att läsa om man var intresserad av fiske. Nu finns det en uppsjö av filmer, bilder och forum på YouTube, Instagram och Facebook som inspirerar en ny generation.

Prylarna är en del av det som Clas gillar med fisket, men den stora anledningen till att han har haft det som sitt stora intresse i livet - är spänningen.

– Alla har vi våra fiskehistorier och det som vi alltid talar om är fiskar vi aldrig fick upp, det är just det som är det bästa med fiske att det går snabbt mellan succé och fiasko. Sedan är det ju avkopplande, det finns ingen bättre friskvård. Du får frisk luft, motion och en härlig naturupplevelse, det är ett perfekt sätt att ladda batterierna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Eriksson