Boende protesterar mot exploatering

Enligt en ny detaljplan kan 23 nya hus byggas på strandängarna vid Ekudden. Det ogillar de flesta i området.

Mikael Dahl, Anne Nilsson, Annika Häggman, Gabriele Arrighetti och Sabrina Arrighetti känner sig överkörda av kommunen angående byggplanerna på Ekudden.

Mikael Dahl, Anne Nilsson, Annika Häggman, Gabriele Arrighetti och Sabrina Arrighetti känner sig överkörda av kommunen angående byggplanerna på Ekudden.

Foto: Anders Jagemo

Enköpings kommun2019-11-11 06:00

Enköpings kommun har tagit fram en ny detaljplan för Ekudden, sydväst om Haga. Planen är ännu inte antagen, men har passerat samrådsskedet i planprocessen.

Den nya detaljplanen ska göra det möjligt att bygga fler bostäder på Ekudden. Dels tillåts bebyggelse på de öppna strandängarna, mellan Kornknarrsvägen och Mälaren, och dels ges möjlighet att stycka av tomter i den befintliga bebyggelsen.

Byggplanerna väcker kraftiga känslor i området. Ett gemensamt yttrande över detaljplaneförslaget fick nästan 90 namnunderskrifter. En informell grupp under namnet "Bevara Haga Ekudden" har bildats bland de boende.

Tidningen träffar Gabriele Arrighetti, Sabrina Arrighetti, Mikael Dahl, Annika Häggman och Anne Nilsson från "Bevara Haga Ekudden" på plats.

Det man framförallt vänder sig emot är en exploatering av strandängarna, där planen möjliggör byggandet av 23 hus. Med övrig tänkbar exploatering i området möjliggörs ytterligare cirka 50 hus.

En utbyggnad av den storleken skulle förändra hela Ekuddens karaktär, anser gruppen. Idag finns det ett 20-tal permanentbostäder i området. Det skulle med andra ord gå från ett 20-tal till ett 70-tal permanentbostäder på Ekudden.

De upplever inte alls att kommunen tagit deras synpunkter i yttrandet till detaljplanen på allvar.

– Vi försöker göra oss hörda, men upplever att det är ingen som lyssnar, säger Anne Nilsson.

En så stor exploatering skulle även förstöra naturvärden och påverka möjligheterna till rörligt friluftsliv negativt, påpekar de. Ekudden ligger intill Natura 2000-området, naturreservatet Haga ekbackar.    

"Bevara Haga Ekudden" är också mycket kritiska till att kommunen har beslutat om att det bara är 100 meter strandskydd i området som omfattas av detaljplanen. På båda sidor om Ekudden är strandskyddet 300 meter.  

Enligt planförslaget ska exempelvis fasader få dova kulörer. Klara eller starka färger får inte användas. Detta för att minimera påverkan på landskapsbilden.

Gruppen är dock rädd att den ambitionen inte kommer att efterlevas i praktiken. De ser nyligen exploaterade Haga strand som ett avskräckande exempel på när ord om återhållsamhet i planen inför byggnationen inte stämmer överens med slutresultatet. 

På måndagskvällen ska "Bevara Haga Ekudden" att ta upp sina farhågor med politikerna på kommunfullmäktiges frågestund.

– Vi känner oss totalt överkörda, säger Sabrina Arrighetti.

På strandängarna mellan Kornknarrsvägen och Mälaren kan 23 nya hus byggas enligt detaljplanen som håller på att tas fram.
På strandängarna mellan Kornknarrsvägen och Mälaren kan 23 nya hus byggas enligt detaljplanen som håller på att tas fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!