Bach kröner jubileumsår

Enköpings Kammarkör har hela året firat att den fyller 50 år. Det började med en konsert i februari för särskilt inbjudna i Tingshuset. Nu kröns året med Bachs juloratorium 1-3 i Vårfrukyrkan.

17 december 2018 11:00

Enköpings Kammarkör bildades 1968 av musikprofilen Stig Eklund. Flera dirigenter har avlöst honom, 1979 Stefan Parkman (idag professor) och 1982 Kristina Lund.

– 1988 vid körens 20-årsjubileum tar vår dirigent Kristina Lunds nyutbildade elev Peter Melin över ledningen av kören av en ren slump, vilket visar sig vara ett riktigt lyckokast, berättar körens historik.

Peter Melin har blivit kvar i kören och kan i år fira att han varit dirigent i 30 år.

Vid körens festliga firande den 20 oktober – med konsert i Vårfrukyrkan och festmiddag för medlemmar och inbjudna – inbjöds tidigare dirigenter till att dirigera vid konserten.

Nu avslutar kören feståret i Vårfrukyrkan med Bachs Juloratorium(Weihnachtsoratorium BWV 248) som skrevs av ”den femte evangelisten” Johann Sebastian Bach 1733-34, när Bach var kantor i Thomaskyrkan i Leipzig. Verket består av sex delar och Kammarkören kommer att sjunga delarna (kantaten) 1-3 lördag den 22 december (fjärde advent) i Vårfrukyrkan. De tre första delarna skrevs för att framföras de tre första juldagarna (julafton, juldagen och annandagen) och de tre återstående (nyårsdagen, söndagen efter nyår och trettondedagen).

För Enköpings Kammarkör är Juloratoriet inte ett nytt verk. Kören har sjungit Juloratoriet tidigare. Bland annat tillsammans med Enköpingskören Camerata Vocalis 2011 och 1995.

Juloratoriet har en både festlig och innerlig prägel och inleds med en jublande hyllning från korister och instrumentalister.

Vid konserten medverkar Ensemble Fenix, en nyskapande, fristående ensemble av professionella musiker vars storlek varieras efter behov, från trio till fullstor orkester. Solister är alla musikhögskoleutbildade och har ofta framträtt i kyrkor - flera av dem just i Bachs oratorier. Solister är Elin Skorup, sopran, Erika Sax, alt, Mikael Stenback, tenor och Anton Eriksson, bas (baryton). Filip Gloria är konsertmästare och Peter Melin dirigent. Peter Melin, som leder två körer i Uppsala har även tillsammans med dem framfört Juloratoriet.

– Det är väldigt roligt att få göra det här verket igen. Bach’s juloratorium var det första stora verket jag gjorde i min karriär som dirigent och det var 1993 med Enköpings Kammarkör, säger Peter Melin.

fakta:

”Bachs juloratorium är ett begrepp, men kanske borde man egentligen säga ”Bachs och Picanders juloratorium”. Evangelietexterna och koralerna fanns redan, men körsatserna och solosatserna är dikter. När Juloratoriet skrevs 1734 hade Bach och hans favoritpoet Picander samarbetat i nio år, och även om det inte är alldeles säkert brukar Picander anges som textförfattare också till Juloratoriet”. Ulf Samuelsson, organist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunillla Edström