Det har duggat tätt av begivenheter i Vårfrukyrkan. Förra helgen piano/orgelkonsert med en konserthusorganist och körkonsert med franska förtecken, helgen dessförinnan italiensk körkonsert med Drottningholms Barockensemble och nu i helgen en av världens främsta manskörer, Orphei Drängar (OD) med bas i Uppsala.

Denna kör behärskar såväl pianissimo som fortissimo och vet hur man avfraserar och skapar rena klanger och gör det med en berömvärd precision. Allt under ledning av i år 10-årsfirande dirigenten Cecilia Rydinger Alin (rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm ).

Tillsammans förde de publiken genom århundraden av körklanger från sakralt till profant. Genomgående med ambitionen att tolka epokernas särklanger. Man anade klosterbröders gregorianska klanger i det moderna Ave dulcissima Maria av prisbelönta tonsättaren Morten Lauridsen. Man nynnade (inombords om inte annat) i Taubes Så skimrande var aldrig havet, rycktes med i Jan Sandströms samiskt inspirerade drama och blev danssugen i en nordisk polska arrangerad för OD.

Artikelbild

| OD:s åtta herrar samlades på kyrkogården innan intåget i sommarkyrkan.

Om du inte var med om detta kan du njuta av kvinnlig skönsång lördag den 16 juni. Då tar Anna Bäcklund, präst i Svenska kyrkan, med sig Lisen Brunsberg, kantor och körledare.

– Lisen och jag har under många år jobbat tillsammans i kyrkan. Vi har gjort små program tillsammans och sjungit mycket ihop genom år, säger Anna Bäcklund.

– För några år sedan sjöng vi med Bahco Big Band och där mötte vi delar av de så kallade Jazzbröderna. Vi började sjunga och spela tillsammans och gjorde konserter med fulla kyrkor bland annat i Vårfrukyrkan och Veckholm. Konserten från Veckholm ligger ute på youtube.

– Nu var det några år sedan vi sjöng tillsammans. Men vi har längtat efter att få göra en konsert igen. Denna gång är vi bara fyra. Lisen på sång och piano, Leif Larsson på bas, Bosse Lindgren på trummor och jag på sång. Leif Larsson och Bosse Lindgren har spelat med Jazzbröderna

Artikelbild

| Cecilia Rydinger Alin firar i år 10 år som ledare för OD (Orphei drängar) . Här inför intåget i Vårfrukyrkan. ”Det känns som skolavslutning. Sol, sommar, förväntan och kyrka”, sa en av koristerna.

– Vi har valt att kalla vårt program "Sånger från hjärtat". Med dem vill vi beröra och sjunga sånger och spela musik som vi hoppas ska landa i hjärtat även hos dem som kommer och lyssnar.

På repertoaren står bland annat I denna ljuva sommartid, Efter regnet av Benny Andersson, Tillägnan av Monica Dominique och My ship av Kurt Weill and lyrics by Ira Gershwin.