Zenas protest: Jag vill respekteras som alla andra

När Zena Said visterades inför högskoleprovet i Enköping var hon tvungen att ta av sig slöjan. Nu vill hon protestera för alla muslimska kvinnors skull.

Zena Said vill bli jurist och stå upp för alla människors likhet inför lagen.

Zena Said vill bli jurist och stå upp för alla människors likhet inför lagen.

Foto: Johanna Gadd

Enköping2021-05-15 12:00

Zena Said är 23 år och återhållsamt arg när hon beskriver vad hon upplevde på högskoleprovet vid Westerlundska gymnasiet förra lördagen. Hon vill bli jurist och tror stenhårt på alla människors lika rätt inför lagen.

– Jag förstår och respekterar att de som ska göra högskoleprovet måste visiteras, det är ett sätt att hindra fusk. Det är bra. Men det sätt jag behandlades på är inte ok.

Provledaren ville enligt Zena Said kontrollera om hon hade hörlurar i öronen och begärde att hon skulle ta av sig slöjan. Provledaren ska också ha ifrågasatt varför hon hade kavaj på sig inomhus. Zena gick med på att visa sina öron eftersom hon inte ville verka misstänksam. Men att göra det i korridoren och blotta håret inför andra människor var jobbigt. Hon noterade att andra personer med kavajer, hoodies och koftor släpptes in utan motsvarande krav på visitering, trots att de enligt Zena Said hade samma möjligheter att dölja hörlurar i sina kläder.

Efter pausen var det dags igen. Då fick Zena  ta av sig slöjan så att provledaren kunde undersöka hennes hår och öron noggrant, på ett sätt som ingen annan blev undersökt på, enligt Zena. Hon kände sig misstänkliggjord utan anledning, blev jättestressad och kunde inte fokusera på provet som hon hade föresatt sig.

Först efteråt blev Zena Said riktigt arg och kände sig både diskriminerad och kränkt. Hon utnyttjade möjligheten att skicka in en anmärkning till Uppsala Universitet om hur högskoleprovet i Enköping genomförts.

De ansvariga för högskoleprovet har tagit emot anmärkningen, det bekräftar Malin Dahlén vid Uppsala Universitet. De begärde en redogörelse från den ansvariga provledaren och har sedan bett om ett mer utförligt svar.

– Vi ska titta vidare på det här. Provledarna har rätt att göra den här sortens visiteringar, men det kanske behövs nya regler som klargör hur det ska genomföras på ett respektfullt sätt för till exempel muslimer.

Zena Said tvekade först om hon skulle berätta för andra om sin upplevelse. Men så bestämde hon sig för att det var viktigt.

– Jag är född i Sverige, uppväxt i Stockholm och kan språket bra. Jag gör det här för att säga ifrån för alla muslimska kvinnors skull i Sverige. Vi vill utbilda oss, vi vill bidra. Och vi har faktiskt rätt att uttrycka vår religion genom att bära slöja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!