Med direktverkande el och halvmetertjocka stenväggar, omöjliga att tilläggsisolera av flera skäl, var beslutet om att satsa på solceller enkelt för paret. Särskilt när staten hjälpte till och bidrog till investeringskostnaden.
Under de fyra år som solcellerna suttit på taket har de halverat sin elförbrukning.
– Det har känts bra, dels att kunna sänka kostnaderna och dels att bidra till omställningen, säger de.
Plötsligt en dag i vintras fick de besked om att allt kanske inte var så bra som de trodde. Någon på miljö- och byggnadsnämnden i Enköpings kommun hade sett att det hade installerats solpaneler på huset och ett tillsynsbesök bokades in.
– Vi blev jätteförvånade. Innan vi satte upp panelerna ringde jag till byggnadsförvaltningen och frågade. Jag fick besked att det inte krävs bygglov eftersom huset inte ligger inom detaljplanelagt område och något annat sas inte, säger Yngve Thor.
Han berättar att de också kollade om det fanns några andra restriktioner för huset, noterade hos kommunen eller länsstyrelsen. Han hittade varken någon k- eller q-märkning eller någon annan skyddsklassificering.
Deras hus byggdes 1774 som ett tingshus för Trögds härad. Det innebär enligt Upplandsmuseet att det har ett mycket högt kulturhistoriskt värde. I ett yttrande till Enköpings kommun har Upplandsmuseet därför förklarat att solpaneler på taket är olämpligt eftersom taket har stor betydelse för byggnadens gestaltning. I förra veckan tog också miljö- och byggnadsnämnden beslutet att solpanelerna måste bort. Tas de inte bort inom sex månader tvingas paret betala ett vite på 100 000 kronor.
Att huset skulle vara ett kulturhus av den digniteten som nu påstås är inget som någonsin kommunicerats till Yngve och Maria Thor, förklarar de.
– Det är klart att vi vet att det är ett gammalt tingshus, men inte att det skulle vara så kulturhistoriskt värdefullt att man inte fick sätta upp solpaneler, säger Maria Thor.
Det hela handlar om är en paragraf i plan- och bygglagen som säger att en byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt inte får förvanskas. Det är det som kommunen och Upplandsmuseet anser har skett.
– Vi tycker ju inte att något har förvanskats. Formen på taket är ju exakt den samma som innan, vi har inte gjort något ingrepp i takkonstruktionen, den är intakt under panelerna. Solcellerna ligger uppepå, säger Yngve Thor, som berättar att han kommer att överklaga beslutet.
Vad det innebär att förvanska ett tak är något som vid en överklagan skulle kunna bli en diskussion om, säger Per Lundgren på Uppandsmuseet.
– Det kan det bli. Men enligt min uppfattning kan en förvanskning vara en relativt liten sak som ändrats, säger han.
Hur ska en fastighetsägare kunna känna till vad som gäller?
– Man är skyldig att veta vad lagen säger, det är så det är. Sen kan det i vissa fall vara svårt att avgöra om något är kulturhistoriskt värdefullt. Men det här är ju inget gränsfall. Det är ju nästan byggnadsminnesklass på den här byggnaden, säger Per Lundgren.
Yngve och Maria Thor tycker det vore orimligt att behöva ta ner solpanelerna.
– Idag är det 2024, det finns nya material som gör att vi kan bevara huset länge och som bidrar till klimatomställningen, säger de.