Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har gett klartecken till gymnasiet att ansöka hos Skolverket om att införa en ny musikvariant inom ramen för de högskoleförberedande programmen.
Det handlar om 400 poängs musikkurser på tre år. Till en början ska tolv elever per år få plats inom den nya inriktningen. Den som vill gå på utbildningen antas efter antagningsprov.
En elevenkät har visat att möjligheten till musikprofil är efterfrågad.
– Det var faktiskt en femtedel som sa att de skulle vilja gå en sådan variant, berättar Evamari Holmgren Stenlöf, programrektor för natur- och teknikprogrammen.
Hon jämför med möjligheten som finns idag för elever som är duktiga på fotboll och som vill komplettera gymnasiestudierna med fotbollsinriktning, NIU fotboll.
– Det här är samma tänk, men här blir det "elitmusik", säger Evamari Holmgren Stenlöf.
– Men det här är absolut inte en konkurrent till det estetiska programmet, påpekar Daniel Hellström, rektor för Westerlundska gymnasiet.
Estetiska programmet har trots allt mer än dubbelt så många poäng med musik än vad musikprofilen har.
Musikprofil kan införas höstterminen 2023, om Skolverket godkänner ansökan. Daniel Hellström och Evamari Holmgren Stenlöf ser optimistiskt på möjligheterna.
Häromdagen berättade EP att intagningen till nästa läsår på estetiska programmet stoppas eftersom för få elever har sökt. Rektorerna påpekar att det är ett tillfälligt stopp och att tanken är att fortsätta efter ett års uppehåll.
– Det finns en enorm vilja på programmet att satsa sig ur det här, säger Daniel Hellström som är hoppfull om att det bara blir ett tillfälligt stopp.
– På estetiska programmet är de fantastiska på att låta eleverna blomma, berömmer rektorn.
Han tror att en orsak till att så få valt utbildningen är coronarelaterad. Det har inte gått att visa upp verksamheten i lika stor utsträckning som vanligt. Esteterna brukar exempelvis ha shower som på ett mycket handgripligt och effektivt sätt visar vad det handlar om.
Daniel Hellström och Lotta Brändgården, programrektor på estetiska programmet, fick till uppgift att ringa runt till de fem elever som inte kom in på sina förstahandsval. De möttes förstås av besvikelse och förtvivlan, men eleverna erbjuds i varje fall plats på estetprogrammet i Västerås alternativt blir deras respektive andrahandsval uppflyttade till förstahandsval.