– Hade de tagit bort Snapchat och Tiktok hade jag inte vetat vad jag skulle göra med mitt liv, säger Elsa Eriksson och skrattar, men tillägger snabbt att hon tycker att det är hemskt att det är så.
Hon går årskurs ett på Westerlundska gymnasiet och klasskamraten Thea Hallberg är inne på samma spår:
– Vi vet om att det påverkar oss negativt, men använder dem ändå. De här apparna är verkligen designade för att man ska bli beroende av dem.
När Enköpingsposten i slutet av september besökte Westerlundskas temadag om social kompetens och att bli en bra lagspelare, var det eleverna själva som tog upp att de påverkas negativt av sociala medier, att det gick ut över kamrater och kunde utmynna i mobbing och allmän oro.
De berättar att mycket av innehållet de följer på sociala medier kretsar kring yta och utseende. De vet om att det är dåligt att jämföra sig med andra, men har svårt att låta bli. De följer influensers som till synes har ett perfekt yttre och spännande liv.
– Man ser upp till dem och vill se ut som dem, säger Agnes Sjöstedt, som går i parallellklassen.
Det är inte ovanligt att de lägger fyra till åtta timmar per dygn på sociala medier. Eleverna bekräftar också att skärmtiden går ut över studierna.
– Om mobilen är nära dig kommer du att kolla på den. Det bara är så, säger Berat Orhan.
Han har själv försökt göra det till vana att lägga mobilen i ett annat rum när han ska plugga. När notiserna hörs är det omöjligt att låta bli att titta. Eleverna liknar sociala medier vid en drog.
– Det är ett beroende. Absolut. Men mycket av våra liv händer i mobilen och jag måste hålla mig uppdaterad, säger Elsa Eriksson, elev i årskurs ett.
Thea Hallberg är medveten om att notiserna stjäl både tid och fokus:
– Det tar 30 minuter för hjärnan att komma tillbaka till koncentration man hade innan notisen, säger hon.
Så ni betraktar er som missbrukare?
– Ja, faktiskt, på ett sätt, säger Berat Orhan.
Folkhälsomyndigheten har i höst tagit fram en rekommendation om hur mycket skärmtid barn och ungdomar bör ha per dag. En uppmaning att hitta en balans i vardagen och att vara källkritisk till varför vissa saker kommer upp i flödet. Ungdomar i åldern 13-18 år bör ha max tre timmars skärmtid per dag, skriver myndigheten. Eleverna på Westerlundska vet om att de lägger mycket tid på mobilen, men beroendet är svårt att bryta.
– Vår generation har så svårt för att ha tråkigt, säger Elsa Eriksson.