Avsikten med en visselblåsarfunktion är att anställda anonymt ska kunna rapportera allvarliga missförhållanden som exempelvis korruption, sexuella trakasserier eller ekonomiska oegentligheter.
Senast i december i år ska EU:s visselblåsardirektiv vara infört i Sverige. Det innebär bland annat att visselblåsare ska skyddas mot repressalier. I Enköping har Nystart Enköping i en motion yrkat att en extern visselblåsarfunktion införs. En sådan fanns fram till 2016 då den upphörde och inte ersattes med motiveringen att det inte kommit in några anmälningar.
Kommunledningsförvaltningen har efter utredning kommit fram till att kommunen kommer att vara skyldig att ha en visselblåsarfunktion, men den föreslås vara intern, inte extern. Det motiveras med att en extern funktion leder till kostnader, något som undviks om höga tjänstemän i stället tar emot anmälningar och återkopplar till anmälaren.
Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har efter diskussion kommit fram till att framför allt frågor om skydd av personuppgifter behöver utredas vidare. Det gäller skydd för såväl anmälare som för den eller de som anges ha överträtt lagar och regler.
Region Uppsala beslutade redan 2020 inrätta en visselblåsarfunktion med en extern mottagare. I beslutet understryks att anmälningarna ska vara anonyma och inte spårbara. Från den externa mottagaren går anmälan till en central utredningsgrupp för bedömning och utredning.