Vincent föddes med ett trasigt hjärta

Trasiga barnahjärtan går att laga. Tack vare forskningen är fyraåriga Vincent i Enköping en pigg och glad kille full av bus och spring i benen, trots att han föddes med flera allvarliga fel på sitt hjärta.

Fyraårige Vincent är en glad och busig kille som gärna leker med sin lillasyster Meja. Han föddes med flera allvarliga hjärtfel men tack vare forskningen har han kunnat opererats med framgång och till hösten bär det av till förskolan.

Fyraårige Vincent är en glad och busig kille som gärna leker med sin lillasyster Meja. Han föddes med flera allvarliga hjärtfel men tack vare forskningen har han kunnat opererats med framgång och till hösten bär det av till förskolan.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-02-13 18:00

Varje dag föds sex barn i Sverige med trasiga hjärtan, det är drygt tvåtusen barn om året. En av dem är fyraåriga Vincent i Enköping som gått igenom tre stora hjärtoperationer.

Att Vincent hade ett hjärtfel fick hans föräldrar Sarah och Andreas Björklund veta redan under graviditeten, vid första ultraljudet.

– Det visade sig att han hade flera hjärtfel, bland annat en underutvecklad hjärtkammare och ett hål mellan hjärtkamrarna, berättar Sarah.

När Vincent föddes syresattes blodet bara till 80 procent och redan första månaden sjönk syresättningen. Den operation man tänkt vänta med till han var fem månader fick göras efter bara fyra veckor. Vincent flögs akut till Göteborg för operation och Sarah och Andreas fick komma efter i bil.

– Det läskigaste var att vi inte såg något på honom, han var inte dålig eller blå, det gick så fort, säger Sarah.

undefined
Redan dagen efter den tredje stora operationen kunde Vincet sitta upp.

Den andra operationen gjordes när Vincent var sex månader och sedan dess har han varit stabil och mått bra.

– Han var jättepigg, som vilket barn som helst, säger Sara.

Den tredje operationen fick däremot skjutas upp flera gånger, antingen var det fullbelagt på barn-IVA i Göteborg, eller så blev Vincent sjuk.

– Jobbigast var det när de ringde och vi fick vända halvvägs till Västerås. Bilen var packad och alla barnen var med, de hade sett fram mot lekterapin på sjukhuset och blev så besvikna, berättar Sarah.

När ett barn är så allvarligt sjukt som Vincent berörs hela familjen.

När Vincent opererades i september 2021, för tredje och förhoppningsvis sista gången, isolerades hela familjen hemma flera veckor både före och efter operationen för att skydda Vincent från smittor.

undefined
”Det är jätteviktigt för alla barnen att de får vara med och se vad som händer Vincent. Det finns syskonstödjare på sjukhuset som är vana att möta familjer med svårt sjuka barn” säger Sara Björklund.

Syskonen Theo 10 år, Elias 7 år och Meja 2 år, stannade hemma och de fick hemuppgifter från skolan.

Under Vincents vistelse på Drottning Silvias barnsjukhus, där operationen utfördes, bodde hela familjen på Ronald McDonalds hus bredvid sjukhuset.

Efter den sista operationen har Vincent en syresättning på 99 procent och är en pigg liten kille som snart fyller fyra och som börjar förskola till hösten.

Han är mycket medveten om vad han varit med om. När han ser bilder från sjukhuset blir han ledsen och pekar på ärret på magen, det gjorde ont. Och utanför Akademiska sjukhuset backar han gärna.

– Han mådde dåligt men visade det inte då. Han är vår lilla superhjälte! Visst var du rätt duktig, säger Sarah och Vincent nickar och sätter sig hos storebror Theo så de kan spela spel tillsammans på mobilen.

undefined
”Varje gång vi ska på en läkarundersökning kopplat till Vincets hjärtfel blir man orolig för att de ska hitta något. Man får lära sig leva med oron och hitta sätt att hantera den” säger mamma Sarah Björklund.

Sarah konstaterar att Vincent lever tack vare forskningen. Hon är ordförande i Hjärtebarnsfonden i Uppsala län och vill lyfta fram att det finns hjärtebarn överallt och att många av dem mår okey just tack vare forskningen.

– Hjärtebarnen uppmärksammas inte så mycket. De kommer lite i skymundan, det ordnas inga galor eller annat för dem men den forskningen är minst lika viktig!

Februari är Hjärtebarnsmånaden och Hjärtebarnsfonden samlar då in pengar till forskningen kring fel på barns hjärtan. Målet är att få in två miljoner kronor. Ett swish-event ordnas av organisationen på Alla hjärtans dag, den 14 februari.

I den lokala organisationer ordnar man träffar och skapar mötesplatser för familjer med hjärtebarn.

– Det är jätteviktigt att träffa andra i samma situation och att få se att andras barn mår bra, att de finns ett ljus i tunneln, säger Sarah.

undefined
”Barn har ett otroligt läkkött, fyra dagar efter operationen satt Vincent upp i mitt knä och lekte” berättar mamma Sarah Björklund.
Hjärtebarnsfonden

Hjärtebarnsfonden bildades för 40 år sedan för att föra hjärtebarnens talan inom vård, skola och hos beslutsfattare. 

Tack vare forskningen kan barn med medfött hjärtfel räddas och få ett bra liv. För bara 30 år sedan kunde man inte genomföra operationer som idag är standard.

Vid Hjärtebarnsfondens Swishevent går pengarna till forskningen kring barnahjärtan. Swishnumret är 9005877.

I dag lever mer än 40 000 personer med medfött hjärtfel, närmare hälften är under 18 år.

Källa: Hjartebarnsfonden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!