Vildsvinsstammen i länet växer. Men samtidigt som vildsvinen erbjuder en nästan obegränsad tillgång på lokalproducerat livsmedel orsakar de stora skador för lantbruk och trädgård och blir en allt större fara i trafiken.
Enligt Svenska jägareförbundet ökar avskjutningen av vildsvin i länet. Totalt fälldes 8 747 vildsvin det senaste jaktåret, en ökning med 20 procent jämfört med föregående säsong då 7 257 vildsvin fälldes.
– Ökningen beror både på att stammen har ökat och på ökad jakt, men antalet vildsvin varierar lokalt. Generellt har man koll på stammen, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent vid jägareförbundet region Mälardalen.
Sett till en tioårsperiod har ökningen varit betydligt kraftigare, över 400 procent. År 2009 fälldes omkring 2070 vildsvin i länet.
I takt med att stammen växer ökar även trafikolyckorna. Mellan januari och oktober 2019 anmäldes 332 vildsvinsolyckor i länet, i år 397 under samma period.
I Vallby söder om Enköping jagar lantbrukaren Erik Lundin omkring 25 grisar om året på totalt 2 000 hektar jaktmark.
Även om vildsvinsstammen är stor söder om Enköping upplever han att man genom jakten fått den att lugna ner sig.
– Avskjutningen i år är på ungefär samma nivå som förra året, men vi har mindre bök i marken här lokalt än vad vi hade för några år sedan och just i år har skadorna inte varit så stora i spannmålen, säger Erik.
Var grisarna håller till kan variera och då det varit torrt i markerna i år verkar de ha dragit sig ner till sjökanten vid Mälaren.
– Jag tror de har mer gris i vissa områden ner mot Lillkyrka och Härjarö, det finns lantbrukare där som funderar på att inte odla på grund av skadorna.
Att låta vildsvinsstammen bli självreglerande fungerar inte, de förökar sig alltför snabbt och skadorna skulle bli stora.
Om stammen hålls på rätt nivå är vildsvinen en bra resurs. Men förvaltningen är krävande med jakt nattetid och de flesta jägare har ett arbete dagtid.
– En annan aspekt är att det är svårt att bli av med köttet då jägarna inte får sälja det själva och vilthanteringsanläggningarna är fulla. Jag tror att det skulle jagas mer om det var lättare att avyttra köttet. På vissa håll gräver man ner grisar som skjutits för att man inte kan bli av med dem, säger Erik.
Förhoppningen är nu att det förslag på förenklad hantering av vildsvinskött som myndigheterna jobbar med snart ska vara verklighet. EP återkommer med rapportering om arbetet i den frågan.