Enligt statistik från Lärarnas riksförbund (LR) är det en hög andel elever, 43 procent, i Enköping som inte tar gymnasieexamen efter tre års studier, vilket vi skrev om i lördagens EP.
Men enligt den statistik som Westerlundska gymnasiet själva tagit fram var det våren 2018 bara 26 procent av eleverna som inte tog examen.
– Vi har en yrkesstolthet och vi kände att de där siffrorna inte stämde. Men vi är inte nöjda med 26 procent heller, vi vill att alla elever ska ta examen, säger Daniel Hellström, tillförordnad rektor vid Westerlundska gymnasiet.
De siffror som redovisades i Lärarnas riksförbunds rapport gäller elever som studerat vid de kommundrivna gymnasieskolorna. Elever som påbörjade sina studier hösten 2014 och skulle tagit examen våren 2017.
Elever från annan ort som valt att studera vid kommunens skola räknades in, däremot inte de elever från orten som studerade på annan ort.
Att jämföra resultatet för olika kommuner med varandra menar Pontus Bäckström vid LR att man ska vara försiktig med, bland annat därför att utbudet av program varierar mycket mellan skolorna.
– Det kan ju vara så att studiemotiverade elever söker sig till utbildningar på andra orter och att en skola får kvar de elever som inte är lika studiemotiverade. Sen är en väl fungerade kollektivtrafik viktig för valfriheten, det är lättare att välja en annan skola i storstadsregionerna än i Pajala, säger han.
I Enköping tog man läsåret 2013-14 emot 160 nyanlända elever till Introduktionsprogrammet där många inte hann få behörighet till nationella program innan de fyllde 20 år och inte fick någon gymnasieexamen. I år tar man emot 85 elever till Introduktionsprogrammet.
– Det är ett stort program hos oss, och räknas de eleverna med i statistiken är det klart att siffran sjunker. Det är jättetufft för dem som inte har svenska som modersmål att klara examen, säger Daniel Hellström.
Den goda arbetsmarknaden och en trend att många elever väljer studieförberedande program som de inte riktigt orkar med, istället för yrkesförberedande, är faktorer som han menar påverkat examensandelen.
– Även om det är en vision att 100 procent av elever tar examen jobbar vi hårt för att fler elever ska göra det. I den verksamhetsplan vi presenterat för personalen under måndagen ingår bland annat studieträning, psykisk hälsa, en värdegrund med trygghet och trivsel, närvaro i skolan och hjälp och stöd för att nå studiemålen, säger Daniel Hellström.