Svar till Owe Fröjd (EP 4 januari ”Vigselförrättare bör få arvode”).
På min fråga till Agneta Hägglund om hon förstår hur oroad jag är över hur politikerna i Håbo handskas med skattemedel kommer svaret från dig. Har du som vågmästare i politiken satt munkavle på oppositionsrådet? Att svaret kommer från dig är bara en bekräftelse på hur ansvaret fördelas.
I radions nyhetsmorgon den 10 januari talades det om att tilliten minskar i Sverige, främst hos yngre människor och att vi snart närmar oss situationen i USA där man tappat sin tilltro till myndigheter och politiker.
Sverige hade skandaler i fjol, till exempel: skattechefen och hans överdirektör som i samband med Panamadokumenten varnade sin gamla polare på UD Belfrage om att SVT:s Uppdrag Granskning hade fått nys om honom som skattesmitare; Pensionsmyndighetens f.d. chef Bo Lundgren som sett till att han skulle få en större pension än han var berättigad till, riksrevisorerna som värvat gamla ”jobbarkompisar” från något av departementen; landstingspolitiker som köpt stödstrumpor för 6 000 kronor paret; kommunpolitiker som köper konsulttjänster för miljardbelopp när kompetensen inte räcker till.
Vi väljare är inte korkade. Vi vet att det handlar om bristande kompetens och skattepengar.
Jag påstår att samhället började krackelera efter finanskrisen i början av 90-talet då statens finanser skulle saneras. Man flyttade ansvaret för sjukvård, skola och omsorg till kommuner och landsting; från professionell styrning till valda politiker som fick leda verksamheten.
Sedan dess har vi haft en oprofessionell organisation som förändras hela tiden beroende på politiska förändringar och bristande kompetens.
I en tidningsintervju den 30 december uttrycker finansminister Magdalena Andersson sin oro över att de växande klyftorna i samhället ökar risken för att landet dras isär och att människorna protesterar via valsedlarna.
Men i Håbo oroar sig inte du Owe och oppositionsrådet Agneta för växande klyftor. Det kanske inte var så klyftigt att ni genomförde förslaget om att frångå länsstyrelsens rekommendation till arvode som vigselförrättare och höja det från 110 kronor till 1 000 kronor. I Bålstapartiets ”God Jul”-annons står det ”... många bra beslut har fattats, och många dåliga har stoppats”.
Varför stoppades inte detta beslut?
Du informerar mig i ditt svar att ”…paret som vigs betalar cirka hälften själva till kommunen”. Alltså inte så illa som jag trodde, men ändå skattepengar. Det hade varit värre om vigselförrättarna utöver dessa 1 000 kronor dessutom fått för sig att ta emot beloppet från länsstyrelsen.
Men Owe, kan du lugna mig med att svara, att så illa var det väl ändå inte? Jag väntar oroligt!