Övningen Combined Joint Staff Exercise, CJSE 19, pågår sedan 1 april och avslutas under torsdagen. Övningsplatserna är förlagda till Enköping, Uppsala och Karlskrona. Över 1 000 deltagare från 14 nationer övar i hur man kan hantera en konflikt i och kring landet Bogaland. Allt utspelar sig i simulerad miljö.
– Det är ett komplext scenario som det har tagit många år att bygga upp, förklarar överste Fredrik Pettersson som är site director (chef) för övningen i Enköping.
Ledningsstridsskolans Ludwig Gelot är den som ansvarar för övningsscenariot, vilket han ger en inblick i. Provinser, som tidigare var individuella kungadömen, har slagits ihop till staten Bogaland. Folken och provinserna drar inte jämt och där finns även en konflikt med ett grannland. Bogaland Force är en styrka som har fått i mandat av FN att lösa den komplexa konflikten i Bogaland. I övningen leds denna FN-operation.
– Vi gör scenarion och beroende på vad de övande sedan gör ger det olika konsekvenser, berättar Ludwig Gelot.
– Det är roligt att se hur det utvecklar sig. Vi måste försöka vara steget före. Ibland tar de beslut som vi inte förväntar oss, säger han.
Även det civila samhället finns representerat i övningen. Roller av till exempel olika länders polischefer och presidenter, men även FN:s representanter, spelas av olika övningsdeltagare.
Maria Back-Nilsson är chef för Civilian Dimension, som har till uppgift att spegla det civila samhället i övningen. Det gäller civila funktioner från exempelvis högsta FN-nivå till flyktinglägren utanför Bogalands gränser.
– Det låter brutalt att säga det, men det är jättekul. Det är otroligt stimulerande, säger hon om sin uppgift i övningen.
Major Gert Wamfors, logistik, gör sin femte övning med den fiktiva konflikthärden Bogaland.
– Även om scenariot är i stort sett det samma lär man sig mer för varje år som går. Dels blir konflikten mer komplex och sedan kommer de civila dimensionerna in, säger han.
Aimar Pruul på den estländska försvarshögskolan ingår i den multinationella staben som styr de fiktiva trupperna i Bogaland.
– Jag har varit med i fem olika multinationella övningar. Den här är en av de bästa. Den är väl förberedd och vi får ett bra stöd från den svenska armén, säger han.
– Vi spelar inte krig här, utan det vi gör är mer fredsbevarande, säger Aimar Pruul som uppskattar det höga tempot som han och hans kollegor i den multinationella staben får arbeta och ta beslut i.