På Westerlundska gymnasiet i Enköping går 1400 elever. När nya skolan är klar blir de ännu fler.
På andra sidan gatan ligger Stora Coop dit elever går på sina raster för att handla. Efter sommarlovet har det varit stökigt inne i butiken med snatterier, högljuda och aggressiva gäng.
– Vi vet att Coop upplever det här som jobbigt och jag är den första att beklaga och blir irriterad om det är våra elever som gör så här. Inget vi är stolta över på något sätt, säger Daniel Hellström, rektor på Westerlundska.
Han säger att en hög med 23 sidor från polisen, med kamerabilder från Coop, ligger på hans bord.
– Det vi kan göra är att bistå med identifiering från kamerabilder, och det har vi gjort.
Har ni försökt nå ut med information om problemet till föräldrar?
– Vi jobbar stenhårt med gränsöverskridandet. Men med våra digitala system kan vi bara nå föräldrar till omyndiga. Men det är klart, det skadar inte att skriva på hemsidan så alla kan läsa.
Daniel Hellström berättar att de inte kan övervaka elever om de lämnar skolområdet när de är lektionsfria.
Butiken föreslår att en lärare kan stå vid entrén till butiken och ta ansvar för de som går in verkligen handlar. Vad tror du om det?
– Om det hypotetiskt skulle stå någon person från Westerlundska gymnasiet vid Coop, så skulle den omöjligt kunna känna igen alla elever. Och vi kan naturligtvis inte ifrågasätta varför människor går in och ut i en butik. Men jag förstår frågan. Och i nuläget har vi lite svårt att hantera vilka ungdomar vi själva ska prata med. Vi har identifierat en del, men så länge polisen inte gått vidare i ett ärende kan vi inte prata med någon specifik elev.
Han säger att ett respektlöst beteendet mot omgivningen är något som senaste åren setts eskalera över hela Sverige. Om det är möjligt att göra skolmiljön mer attraktiv, så eleverna uppehåller sig där, svarar Daniel Hellström:
– Vi har en skolkafeteria men utbudet styr ju inte vi riktigt över. Det är en fråga för Måltidsservice. Men vi kan aldrig konkurrera med en stor livsmedelsbutik.
Det som händer utanför skolans väggar har skolan rent juridiskt svårt att vidta åtgärder kring, menar han. Men Daniel Hellström vill försöka ta ett samlat grepp tillsammans med föräldrar och polis:
– Det är busenkla regler att följa i samhället egentligen. Så jag förstår frustrationen över att unga människor inte kan bete sig.