– Jag kan bara beklaga att hennes upplevelse är så dålig. Men jag bedömer att vi har gjort alla de delar vi är skyldiga att göra för att en medarbetare ska återhämta sig bra, säger Elisabeth Kantor, socialchef vid Enköpings kommun.
Anledningen till att man väntade med att införa sextimmars arbetsdag var att man väntade in nya anställda som skulle vara på plats på de vakanta tjänsterna senare under våren.
– Vi hade en dialog med teamet och flera ville avvakta med sextimmarsprojektet till alla var på plats.
Det har varit en viss personalomsättning i just det teamet och inflödet av ärenden stort, men ett flertal insatser har gjorts för att avlasta medarbetarna.
– Vi har bland annat infört seniorhandläggare och förstärkt med resurser från andra team. Jag anser att vi har gjort mycket för att personalen ska hinna med jobbet och inte bli stressade, säger Elisabeth Kantor.
Hon beklagar att Mia upplever att hon inte fått stöd från arbetsgivaren med bland annat bedömningssamtal.
– Jag vet inte vad personen i det här enskilda fallet hade för förväntningar. Men det har lagts fram alternativ och i slutänden är det den enskilde som bestämmer. Det är en subjektiv upplevelse hur man blir bemött, säger Elisabeth Kantor.
Förvaltningen menar även att man hade en plan för återgång till arbetet för Mia.
– Vi har erbjudit andra arbetsuppgifter men jag kan förstå om man blir besviken om man hade förväntat sig något annat, säger enhetschef Ulrika Björn som menar att det annars kan handla om att söka en annan typ av tjänst, inte en rehabiliteringsprocess.
Jämfört med andra förvaltningar i kommunen utmärker sig inte socialförvaltningen när det gäller sjukskrivningar.
– Vi har haft en viss ökning, men det har gällt fysiska hälsoproblem. Vi kan inte se att stressrelaterade problem ökar dramatiskt. Där vi ser stressymptom arbetar vi förebyggande och ibland går vi helt enkelt in och begränsar den anställdes uppgifter och ser till att de går hem, säger Elisabeth Kantor.