Anna Borg har bott i 20 år på samma adress. Hon hyr en trerumslägenhet av ett privat bostadsbolag på Lillsidan.
– En jättebra lägenhet där jag och min 20-årige son bor, men den dag han flyttar så blir nog lägenheten för stor för mig och då bör jag söka mig något annat, säger hon.
Hon tror inte det skulle vara något problem att hitta en ny mindre lägenhet om hon vill.
– Men frågan är om jag har råd, säger hon.
I dag betalar hon drygt 6 000 kronor för trerummaren på dryga 80 kvadratmeter. I de pengarna ingår också en parkeringsplats för bilen.
– Jag har kollat runt och det är svårt hitta en mindre hyreslägenhet för dom pengarna i dagens Enköping, menar Anna Borg.
Hon berättar att hennes hyresvärd gör regelbundna underhåll av hennes lägenhet.
– Problemet är inte att de här regelbundna underhållen görs och hyran går upp lite. Det är när någon flyttar ut ur i sin lägenhet som den stora förändringen sker. Då renoveras lägenheten och en omfattande standardhöjning görs med en rejäl hyreshöjning som följd.
Hon berättar att hon har en känsla av att många bostadsbolag gör sina renoveringar med något annat för ögonen än att den breda massan i samhället ska ha råd att bo där.
– Ibland får jag känslan att bostadsbolagen och byggarna mera tittar mot den eller de som sålt sin lägenhet i en större stad och har en hel del pengar och vill ute hit till Enköping, säger hon.
Hon förklarar också att alla människor föds med olika förutsättningar.
– Det är viktigt att man tar hänsyn till det när man planerar byggandet så att det byggs olika typer av bostäder så att alla har råd att bo någonstans, säger Anna Borg.
Alternativen till att bo i en hyresrätt är att köpa exempelvis en bostadsrätt. För att göra det krävs en egen insats på 15 procent av köpesumman.
– Det är givetvis ett alternativ för en del, men inte för alla då det krävs en egen ekonomisk insats. Detta gör att det även måste finnas tillgängliga hyresrätter, menar Anna Borg.
Den 20-årige Kevin Öhlin bor i dag hemma hos sina föräldrar i Härkeberga, strax utanför Enköping. Han söker med ljus och lykta efter en egen bostad.
– Jag står i kön hos Uppsala Bostadsförmedling för en lägenhet. När någon mindre lägenhet i Enköping dyker upp där så anmäler jag mitt intresse, men än så länge har jag inte fått komma på någon visning, förklarar han.
Han upplever att utbudet av mindre lägenheter i de mera centrala delarna av Enköping är litet.
– Att jag har kort kötid kombinerat med stort intresse för de få mindre lägenheter som finns tror jag gör att jag inte ens får möjligheten att komma på några visningar, säger Kevin.
Utanför Joar Blå träffar Enköpings-Posten Johannes Luthman (16 år) och Milton Skirgård (18 år). Båda berättar att de i lite olika omfattning började fundera på en egen lägenhet.
– Jag går ut gymnasiet nästa sommar och efter det blir nog en egen lägenhet mera aktuellt. Problemet som jag upplever är att det finns väldigt få mindre lägenheter i stan. Det är sällan man hör att någon är ledig och att istället skaffa en större lägenhet är nog inte realistiskt då det lär bli för dyrt, förklarar Milton Skirgård.
Båda berättar att de hört talas om Enköpings Hyresbostäders planer på att bygga mindre lägenheter i Bahcos gamla huvudkontor.
– Det är en jättebra idé för det finns många yngre som vill bor kvar i Enköping, menar Johannes Luthman.